Οποιο ακίνητο δεν δηλωθεί θα περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου. Η πρόβα τζενεράλε για το πώς θα γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2015 στο Πολύκαστρο Κιλκίς.
Σημειώνεται ότι την 1η Αυγούστου 2003 λειτούργησε στο Πολύκαστρο Κιλκίς το πρώτο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο (η προθεσμία είναι 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού για τα παλαιά προγράμματα), θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία σε μια μικρή περιοχή για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτά που θα βρούμε μπροστά μας σε μεγαλύτερες, όπως είναι η Αττική» λένε από το Κτηματολόγιο.
Διευκρινίζεται ότι για τα προγράμματα κτηματογράφησης που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν εκτός Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.
ΟΙΚΟΠΕΔΑ. Μέχρι στιγμής, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» (στο φύλλο Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου), 200.000 ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από την ερχόμενη χρονιά καθώς δεν έχουν δηλωθεί ακόμη στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη», η κτηματογράφηση των οποίων άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, 160.000 είναι τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Οπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι τώρα έχει γίνει αίτηση για να διορθωθούν 30.000 περιπτώσεις. Η διαδικασία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεγάλο μέρος από αυτά τα ακίνητα ανήκει ήδη στο Δημόσιο, το οποίο στα παλαιά προγράμματα δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει την περιουσία του!
Πλέον, με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να δηλώνει την περιουσία του και η αρχή γίνεται με τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης σε Κοζάνη, Αρκαδία και Αργολίδα.
ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα υποθηκοφυλακεία σε Μαραθώνα, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Εδεσσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κατερίνη και Πολύγυρο Χαλκιδικής θα μετατραπούν σε μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές έχουν πέντε χρόνια στη διάθεσή τους (για τους κατοίκους εξωτερικού το περιθώριο είναι επτά χρονιά) να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη στις εγγραφές της περιουσίας τους.
Αν δεν το κάνουν, τότε τα ακίνητα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και οι ιδιοκτήτες, όπως προαναφέρθηκε, έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικώς μόνο χρηματική αποζημίωση και όχι να ανακτήσουν το ακίνητό τους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ