Η οριστικοποίηση της διασφάλισης του ποσού των 114 εκ. ευρώ για την έναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου με την παράλληλη, ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ ΑΕ, Ηλίας Λακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός.
Υπενθυμίζεται ότι η 4η γενιά κτηματογράφησης, αφορά 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων και θα καλύπτει το 65% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή περίπου 86 εκατ. στρέμματα.
Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν 37 εκατ. δικαιώματα. Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 - 1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας). Η δεύτερη γενιά (2008) αφορά αστικές περιοχές και την Πάρνηθα και η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011) κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί. Στόχος για τη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογράφησης είναι έως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναθέσεις μελετών.
Στην τέταρτη, νέα γενιά, κτηματογράφησης, ο ανάδοχος κάθε μελέτης θα αναλάβει όλα τα στάδια _ από τη συλλογή των δηλώσεων έως τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου _ και θα υλοποιήσει το έργο σε τρεις φάσεις. Οι περιοχές κάθε μελέτης θα κτηματογραφούνται σταδιακά, ομαδοποιημένες σε Καλλικρατικούς δήμους, με στόχο η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, η δεύτερη στα μέσα του 2019 και η τρίτη στα μέσα του 2020. Η συλλογή δηλώσεων για τις πρώτες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.
RE+D magazine