24.07.2014

Η κυβέρνηση αποφάσισε στην παρούσα φάση να προωθηθεί μόνον η οριοθέτησή του.

Στην αφαίρεση κάθε διάταξης που αφορά την αξιοποίηση - εκμετάλλευση της παραλίας, από τις πολλές που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά η κυβέρνηση, προωθώντας μόνον τις ρυθμίσεις που αφορούν την οριοθέτηση του αιγιαλού. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η κυβέρνηση, αφενός, κλείνει επαρκώς την εκκρεμότητα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αφετέρου, δε, «αφοπλίζει» τις σχεδιαζόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπούλημα των παραλιών». Την απόφαση ότι οι ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση του αιγιαλού παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε συνεννόηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (τυπικώς επισπεύδων του νομοσχεδίου) και εν συνεχεία με το επιτελείο του Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μανιάτη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συμφωνία με την τρόικα, την οποία και έδωσε ο κ. Μανιάτης. Στην αφαίρεση κάθε διάταξης που αφορά την αξιοποίηση - εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας, που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την εκκρεμότητα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να ακυρώσει το επιχείρημα της Κουμουνδούρου για «ξεπούλημα των παραλιών». Πλέον, στη Βουλή θα έρθουν μόνον οι διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση του αιγιαλού, πιθανότατα βάσει των ορθοφωτοχαρτών του Κτηματολογίου και θα έχουν στόχο την ταχεία χάραξη του αιγιαλού στη χώρα, που, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
Τη νέα κυβερνητική γραμμή προδιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα. Μοναδικός λοιπόν στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων... θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου χάραξης του αιγιαλού... στο σύνολο της επικράτειας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφανή, επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστο τρόπο». Η αναφορά Μανιάτη, που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως «αντάρτικο», είναι επί της ουσίας αποτέλεσμα σειράς διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενόψει της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων της τρόικας. Παρά το γεγονός ότι ο αιγιαλός δεν περιλαμβάνεται ρητώς στα προαπαιτούμενα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι προκύπτει σαφώς η ανάγκη οριοθέτησής του, αφενός, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, αφετέρου, από την ανάγκη να μπει σε τάξη το σημερινό... χάος, καθώς λιγότερο από το 10% του αιγιαλού είναι οριοθετημένο.

Της ανακοίνωσης Μανιάτη προηγήθηκε συνεννόηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον κ. Γκ. Χαρδούβελη (τυπικώς επισπεύδων του νομοσχεδίου) και με το επιτελείο του Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία, πλην του Ευ. Βενιζέλου, και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συμφωνία με την τρόικα, την οποία και έδωσε ο κ. Μανιάτης. Πράγματι, τόσο το υπ. Περιβάλλοντος όσο και πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι μνημονιακή υποχρέωση είναι μόνον η οριοθέτηση του αιγιαλού και για λόγους προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Αναγνώριζαν, δε, ότι η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει αρκετούς μήνες, αναδεικνύοντας ως παράδοξο η κυβέρνηση να μπει σε μετωπική αντιπαράθεση για ρυθμίσεις αξιοποίησης του αιγιαλού (αύξηση του ορίου των 500 τετραγωνικών μέτρων ανά εκμετάλλευση, νομιμοποίηση αυθαίρετων επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων, δυνατότητα μόνιμων έργων ή δημιουργίας πάρκων αναψυχής κ.λπ.) που υπήρχαν στο πρώτο σχέδιο νόμου.
Το τελικό περιεχόμενο της ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή θα οριστικοποιηθεί στον κύκλο επαφών που έχουν αυτές τις ημέρες Μαξίμου, συναρμόδια υπουργεία και ΠΑΣΟΚ, ενώ παραμένει ανοικτό αν θα κατατεθεί στο «πολυνομοσχέδιο» ή στο δασικό, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε ήδη στην επιτροπή του Β΄ θερινού τμήματος της Βουλής.
Πολιτικό χρήμα

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα, η κυβερνητική πρωτοβουλία θα περιοριστεί μόνον στη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής (δύο πολιτικά στελέχη, δύο ανώτατοι δικαστικοί και ένας εκ των υποδιοικητών της Τραπέζης Ελλάδος) ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και πολιτικών στελεχών και δεν θα επεκταθεί και στο ύψος της χρηματοδότησης κ.λπ. Αιτία είναι η πρόβλεψη του άρθρου 72 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι σχετικές με τη χρηματοδότηση των κομμάτων ρυθμίσεις συζητούνται μόνο στην Ολομέλεια.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

Πηγή: Η Καθημερινή

comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook