Σειρά ρυθμίσεων για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στον χώρο του τουρισμού προωθείται με την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, σε ξενοδοχειακά καταλύματα 5 αστέρων που έχουν κατασκευαστεί σε οικόπεδα μεταξύ 30 και 50 στρεμμάτων μπορεί να πωληθεί ή να εκμισθωθεί (για τουλάχιστον 10 χρόνια) κομμάτι ή κομμάτια τους που έχουν διαμορφωθεί σε κατοικίες έως 80 τ.μ. Αναλυτικά, για οικόπεδα από 30 έως 40 στρέμματα μπορεί να πωληθεί ή να εκμισθωθεί έως και το 15% της συνολικά δομημένης επιφάνειας του καταλύματος και για οικόπεδα από 40 έως 50 στρέμματα ποσοστό έως 20%. Αυτό γίνεται εφόσον τα ξενοδοχεία είναι νόμιμα και διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας ή διέθεταν την τελευταία 5ετία και έχουν παύσει τη λειτουργία τους. Επίσης, τα προς μεταβίβαση ή προς μακροχρόνια μίσθωση τμήματα δεν θα πρέπει να έχουν υπαχθεί στις επιδοτήσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας κατά τα τελευταία 5 έτη. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό της ενίσχυσης ή επιδότησης που έχει χορηγηθεί για τα τμήματα αυτά επιστρέφεται.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις τουριστικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στην επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τουριστικό κατάλυμα και λειτουργεί χωρίς το ειδικό σήμα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ ανά κλίνη. Σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ά. χωρίς βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων επιβάλλεται πρόστιμο 15.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται σε τουριστικά γραφεία που αποστέλλουν τουριστική πελατεία σε μη νόμιμα καταλύματα.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση και εκμετάλλευση ναυδετών για την πρόσδεση τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών σε οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμανιών. Επίσης διευκολύνεται η υλοποίηση μικρής κλίμακας έργων μπροστά από τα ξενοδοχεία. Θεσπίζεται σήμα επισκέψιμου οινοποιείου, στο οποίο θα μπορούν να δημιουργηθούν και τουριστικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Παράλληλα, θεσπίζεται ειδικό σήμα αγροτουρισμού. Τα αγροκτήματα που θα εντάσσονται θα παρέχουν υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας ή εστίασης.
Το υπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να γίνεται αποδέκτης χορηγιών για την προβολή και την προώθηση της Ελλάδας. Επίσης, θα μπορεί να δέχεται χορηγίες για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στον τουρισμό σε περιοχές αρμοδιότητάς του. Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως χορηγία για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Ελλάδας ύστερα από χρηματική αποτίμηση εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή από τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.
Το αφαιρούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Επιπλέον, αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων όπου θα τηρεί μητρώο διακριτικών τίτλων ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Τουρισμού ανέθεσε το έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας με χρονοδιάγραμμα παράδοσης σε 9 μήνες, το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί προς κύρωση και στη Βουλή.
ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ
Πηγή: Η Καθημερινή