08.07.2014
Σχέδιο-πιλότος για τους συνεταιρισμούς: Δίνουν γη και κερδίζουν το δικαίωμα να χτίσουν

Λύση-πιλότο για όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θα αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Πικερμίου και Νέου Βουτζά.

Η δυσκολία αυτής της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι συνυπάρχουν πολλά και διαφορετικά καθεστώτα: στην έκταση των 6.116 στρεμμάτων - όση είναι περίπου και η έκταση του Ελληνικού - βρίσκεται η Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου Ραφήνας, η Α' Ζώνη Προστασίας Πεντελικού, η Α' Ζώνη Προστασίας Αρχαιολογίας και οι δασικές εκτάσεις.

Στην πραγματικότητα στην περιοχή υπάρχουν ιδιοκτησίες τεσσάρων οικοδομικών συνεταιρισμών: των Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), του ΑΠΟΣΠΟΤΕ ( είναι του ΟΤΕ), της Ολυμπιακής Στέγης, του Φοίνικα αλλά και μικροϊδιοκτητών.

Οι εκτάσεις αγοράστηκαν από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς πριν από το 1975 και αφορούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στις 3.000 οικογένειες. Σε αυτές τις εκτάσεις η όποια οικοδομική δραστηριότητα μέσα στα δάση πάγωσε με το Σύνταγμα του '75.

Τώρα η λύση δίνεται μέσα από το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και παρουσίασαν κατ' αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 4 Ιουνίου 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να έχει συνάντηση με τη στρατιωτική ηγεσία για τη διευθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών. Για το θέμα, όπως λένε από το ΥΠΕΚΑ, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η λύση για τον ΑΟΟΑ και τους άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς θα αποτελέσει τον μπούσουλα για το πώς θα μπορούν να χτίσουν τα περίπου 600.000 μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μοντέλο «ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Οπως εξηγούν, για την περίπτωση του ΑΟΟΑ σε πρώτη φάση θα αρχίσει η απόδοση των προστατευόμενων εκτάσεων στο Δημόσιο, αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες τους τις αναδασώσουν. Αφού υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις τότε μπορούν να χτίσουν οι ιδιοκτήτες στο καθαρό κομμάτι που θα απομείνει.

Νέο δάσος. Στην έκταση των 6.116 στρεμμάτων που εκτείνονται οι συνεταιρισμοί τα καθαρά κομμάτια είναι 2.290 στρέμματα και τα δασικά 2.074 στρέμματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, το 50% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 3.058 στρέμματα θα αποδοθούν αναδασωμένα στο Δημόσιο.

Από τα υπόλοιπα στρέμματα που απομένουν (δηλαδή άλλα 3.058) μόνο το 50% μπορεί να γίνει κατοικίες και ό,τι απομείνει (δηλαδή τα 1.529 στρέμματα) θα πρέπει να γίνουν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

«Με τον τρόπο αυτόν λύνουμε και το πρόβλημα των μικρών θυλάκων, δηλαδή των μικρών δασικών εκτάσεων τα οποία μετατρέπουμε σε άλση κοντά στις νέες κατοικίες» λένε από το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει πως εκτός από την κατοικία θα μπορούν να συνυπάρχουν και άλλες ήπιες χρήσεις που επιτρέπονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4 για την κατοικία. Το ύψος των κτιρίων θα είναι 7,5 μέτρα αλλά μπορεί να προστεθεί άλλο 1,5 μέτρο αν πρόκειται να κατασκευαστεί στο κτίριο στέγη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, όταν αρχικά αγοράστηκαν οι προαναφερθείσες εκτάσεις από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς η προσδοκία ήταν να χτιστούν σπίτια γύρω στα 200 τετραγωνικά μέτρα. Τώρα, όπως εξηγούν, εκ των πραγμάτων τα σπίτια θα είναι μικρότερα, περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα. Και αυτό επειδή μικρότερη έκταση σημαίνει και μικρότερη προσδοκία. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο αφού με βάση την πολεοδομική μελέτη ενδεχομένως να μπορούν να ανεγερθούν και δύο κατοικίες των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Πώς θα γίνει η μοιρασιά. Σήμερα η έκταση είναι κατακερματισμένη μεταξύ των οικοδομικών συνεταιρισμών και των μικροϊδιοκτητών. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το πώς θα γίνει η αναδιανομή θα αποφασιστεί από το 75% των συνδικαιούχων οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν επίσης και την απόφαση να παραχωρηθεί το 50% της έκτασης στο Δημόσιο.

Δηλαδή οι συνδικαιούχοι θα μοιράσουν μεταξύ τους το καθαρό κομμάτι που θα απομείνει. Βέβαια, εδώ τίθεται το ερώτημα τι γίνεται αν κάποιος έχει ένσταση για το οικόπεδο που του αναλογεί. «Από τη διαδικασία του Αστικού Αναδασμού προβλέπεται να γίνεται κλήρωση» εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ.

Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

550οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν καταγραφεί πανελλαδικά. Οι 220 είναι στην Αττική. Οι 110 από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας δασικών εκτάσεων. Στην υπόλοιπη χώρα έχουν καταγραφεί 330. Από αυτούς,  25% έχουν προβλήματα γιατί βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχές Ειδικά Ρυθμισμένης Πολεοδόμησης.

Πότε αρχίζουν τα έργα Αφού  γίνει η αναδιανομή και ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες εκτιμάται ότι θα  απαιτηθούν από δύο έως τρία χρόνια προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα στην περιοχή για την κατασκευή των πρώτων κατοικιών. Οπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις επεμβάσεις αυτές αναβαθμίζονται και οι γύρω περιοχές με θετικές επιπτώσεις ακόμη και στο μικροκλίμα της περιοχής. «Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική ζώνη μπορεί να αξιοποιηθεί με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού» συμπληρώνουν

Προκόπης Γιογιακας

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σχετικές εικόνες

  • Σχέδιο-πιλότος για τους συνεταιρισμούς: Δίνουν γη και κερδίζουν το δικαίωμα να χτίσουν
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook