Ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού. Επίσης, τακτοποιεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού (που βρίσκεται στον πυρήνα εθνικού δρυμού), Ζήρειας, Ανωγείων και Χρυσού Ελαφιού Ημαθίας, ενώ επιτρέπει σε όλα τα ξενοδοχεία που ξεπερνούν τις 150 κλίνες σε 46 νησιά να κατασκευάσουν εξέδρες και προβλήτες στην παραλία και στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά στις εγκαταστάσεις τους. Παράλληλα, επαναλαμβάνονται οι αυστηρότατες ποινές ενάντια στο ελεύθερο κάμπινγκ.
Στη Βουλή
Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, το σχέδιο φέρνει ένα νέο απλοποιημένο και σαφέστερο πλαίσιο ορισμών και διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Στα θετικά του σημεία είναι ότι προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών
Το σχέδιο νόμου με τη κατάργηση της προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου για τη λήψη του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα καταλύματα, το οποίο χορηγείται το αργότερο σε 50 ημέρες. Επίσης, επανακαθορίζει τη διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ομως μαζί με τις διαδικαστικές αλλαγές, έρχονται και πολλές πολεοδομικές. Κατ’ αρχάς διευκολύνεται η τμηματική κατασκευή των υποδομών και η σταδιακή κατασκευή και πώληση σπιτιών στα τουριστικά χωριά (σύνθετα τουριστικά καταλύματα). Οπως αναφέρεται, η μεταβίβαση ή εκμίσθωση των αυτοτελών ιδιοκτησιών μπορεί να γίνει μετά την έκδοση οικοδομικής άδειας και δεν χρειάζεται να περιμένει την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, διευκολύνεται περαιτέρω η μετατροπή υφιστάμενων ξενοδοχείων με πολεοδομικές παραβάσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα (με ευεργετικές στη νομιμοποίησή τους ρυθμίσεις).
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι διευρύνεται η δυνατότητα κατασκευής σε παραλίες, αιγιαλούς και τη θάλασσα εξεδρών επί πασσάλων, πλωτών προβλητών, ξύλινων διαδρόμων επί πασσάλων και εξεδρών μέσα στη θάλασσα έως 100 τ.μ. Η δυνατότητα αυτή δινόταν μόνο σε τουριστικά καταλύματα με περισσότερες από 300 κλίνες και τώρα δίνεται σε όλα τα ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων και 150 κλινών σε 46 νησιά του Αιγαίου (σχεδόν όλες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα).
Στο σχέδιο νόμου επαναλαμβάνονται οι αυστηρές ποινές για το ελεύθερο κάμπινγκ, όπως η επιβολή προστίμου 300 ευρώ ανά άτομο ή σκηνή και η αυτόφωρη ποινική διαδικασία.
Χορηγίες
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το υπ. Τουρισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς του θα μπορούν στο εξής να δέχονται χορηγίες, χρηματικές ή άλλης μορφής με σκοπό την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στο υπουργείο πενταμελές Συμβούλιο Χορηγιών με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα χορηγίας για την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως χορηγία για την τουριστική προβολή της Ελλάδα έπειτα από χρηματική αποτίμηση αυτής από ειδική εκτιμητική επιτροπή εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή από τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία. Το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Πηγή: Η Καθημερινή