Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν αγνοήσει την περιβαλλοντική διάσταση της παράκτιας ζώνης, ενώ μεμονωμένοι πολίτες υπερασπίζονται την προστασία της ως κοινόχρηστο αγαθό και πόρο για τις επόμενες γενεές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου συγκέντρωσε μόλις μέσα σε τρεις ημέρες περισσότερα από 4.000 μέλη. Ενώ ήδη μία βουλευτής της κυβέρνησης δήλωσε χθες δημόσια ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «τέρας».
Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος του είναι «εκτός από τη συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού, που απλουστεύει από μόνη της τις διαδικασίες αξιοποίησης, η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης και αξιοποίησης των παράκτιων, παραλίμνιων και παραποτάμιων κοινοχρήστων εκτάσεων, της έκδοσης των αδειών παραχώρησης της χρήσης για την οικονομική αξιοποίηση των κοινοχρήστων πραγμάτων, καθώς και της εκτέλεσης των αναγκαίων έργων για την εθνική οικονομία, με σεβασμό στο ευαίσθητο περιβάλλον της παράκτιας ζώνης και με διασφάλιση στον απαραίτητο βαθμό της κοινής χρήσης».
Ομως, περιβαλλοντικές οργανώσεις (όπως οι WWF, Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΡΧΕΛΩΝ) και ερευνητικοί φορείς (όπως το ΕΛΚΕΘΕ), που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση, εκτιμούν ότι η εντατική οικονομική εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης, η νομιμοποίηση παρανομιών και η διευκόλυνση της κατασκευής μόνιμων έργων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή σε ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της χώρας. «Το νομοσχέδιο θα επιφέρει την υποβάθμιση και σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις την καταστροφή των ακτών και των οχθών της χώρας», αναφέρει ο Γιώργος Χασιώτης, νομικός σύμβουλος της WWF. «Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, με έναν ακόμα αντισυνταγματικό νόμο, επιχειρείται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στον αιγιαλό και την παραλία. Αγνοείται η οικολογική σημασία της παρόχθιας και της παράκτιας ζώνης και υιοθετούνται οι πλέον ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη διαχείρισή τους. Ακόμα και οι καθαρά εισπρακτικοί του στόχοι είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία: σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, τα εκατομμύρια των επισκεπτών της χώρας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες παραλίες. Οπως επανειλημμένα τονίζει η οργάνωσή μας, έρχονται για τη φύση μας, και αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα των συντακτών του». «Το νομοσχέδιο είναι άστοχο. Ο αιγιαλός δεν είναι ιδιωτική περιουσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι ακτές είναι περιουσία όλων», σχολιάζει ένας πολίτης. «Τι θα πείτε στα παιδιά μας όταν κάθε μικρός ή μεγάλος, απομονωμένος ή μη θαλάσσιος παράδεισος θα έχει αποκλειστεί από ξενοδοχεία, ομπρέλες, μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα;», αναφέρει άλλο σχόλιο.
Και εκτός διαβούλευσης
Αντιδράσεις, πάντως, υπήρξαν και εκτός διαβούλευσης. Χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΒΗΜΑ fm), χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «τέρας», υποστήριξε ότι επιβραβεύει τους παρανομούντες και ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή των παραλιών, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει.
Η σελίδα «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» στο Facebook που δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες συγκεντρώνει ήδη περισσότερα από 4.000 μέλη, ενώ αρκετές είναι και οι σελίδες συλλογής υπογραφών ενάντια στο σχέδιο νόμου.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή