Τον ρόλο τού κατά παραγγελία πολεοδόμου αναλαμβάνει εδώ και χρόνια η πολιτεία, προκειμένου να άρει στρεβλώσεις ή, το συνηθέστερο, να ικανοποιήσει συγκεκριμένα αιτήματα ιδιωτών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικοδομικού τετραγώνου στο Νέο Ψυχικό, στο οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προσπαθήσει τρεις φορές να αλλάξει τις χρήσεις γης, αλλά και τις τρεις έχει προσκρούσει στις αντιρρήσεις του ΣτΕ.
Το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο «βλέπει» στη λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Σύμφωνα με το ισχύον γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1989, στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο επιτρέπεται η χρήση γενικής κατοικίας στο κομμάτι που «βλέπει» στους δύο κεντρικούς δρόμους και χρήση αμιγούς κατοικίας στο πίσω κομμάτι. Το 2008, λοιπόν, έπειτα από αίτημα των ιδιοκτητών, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε στο ΣτΕ σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο ζητούσε να μετατραπούν οι χρήσεις γης σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο σε γενικής κατοικίας. Το ΣτΕ απέρριψε το σχέδιο Π.Δ. κρίνοντας ότι «προέχουσα χρήση στην περιοχή είναι η αμιγής κατοικία» και συνεπώς «η κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενη χρήση γενικής κατοικίας δεν επεκτείνεται στον χώρο αυτό».
Το υπουργείο επέμεινε και μέσα στο ίδιο έτος κατέθεσε και πάλι σχέδιο Π.Δ. στο ΣτΕ, εμπλουτισμένο με μια (θετική) γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Το ΣτΕ απέρριψε και πάλι το σχέδιο Π.Δ. (πρακτικό 250/2008). Το υπουργείο όμως, κατέθεσε και το 2013 εκ νέου το ίδιο αίτημα, έχοντας περιορίσει λίγο το ζητούμενο: όριζε χρήση γενικής κατοικίας στο 90% του οικοπέδου και αμιγούς στο 10%. Παράλληλα, εμπλούτισε την επιχειρηματολογία του με νέα γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ και του Οργανισμού Αθήνας και εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου. Ομως το ΣτΕ απέρριψε και πάλι το σχέδιο Π.Δ. εκτιμώντας ότι δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας.
Θα εγκριθεί η προτεινόμενη τροποποίηση με το νέο νομοσχέδιο; «Είναι προφανές ότι η δραστική αλλοίωση των χρήσεων γης έγινε για την ικανοποίηση αιτημάτων», λέει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φιλοθέης - Ψυχικού, Κατερίνα Αλεξοπούλου. «Πιστεύω ότι η κατάσταση στην περιοχή μας θα επιδεινωθεί. Αντί να βελτιωθούν οι συνθήκες κατοικίας και σε άλλες περιοχές, επιδεινώνονται σε αυτές που έχουν σήμερα υψηλό επίπεδο. Ομως οι άνθρωποι που μένουν στο Ψυχικό αναζητούν συγκεκριμένες συνθήκες, όχι ένα μπαρ δίπλα τους να κάνει φασαρία όλη την ημέρα», λέει.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή