Νέα κλίμακα υπολογισμού της υποχρεωτικής εισφοράς σε γη και αύξηση των δόσεων σε εννέα χρόνια από έξι που ισχύει σήμερα για την εισφορά σε χρήμα, η οποία συνοδεύει κάθε πολεοδομικό σχεδιασμό μιας περιοχής διαμορφώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί από την βουλή εντός του μήνα. Με τους νέους όρους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν μικρότερη εισφορά σε γη καθώς ως έτος αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων και των εμβαδών λαμβάνεται η 28η Μαίου 2014 και όχι το σύνολο της επιφάνειας που αντιστοιχούσε σε κάθε ιδιοκτήτη πριν τις 10 Μαρτίου του 1982 που ισχύει σήμερα και που τα οικόπεδα ήταν πολύ μεγαλύτερα, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι κατατμήσεις. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα αξιοποίησης και μεταβίβασης ακινήτων προτού εξοφληθεί το σύνολο του ποσού της εισφοράς με την καταβολή του 30% των υποχρεώσεων.
Το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στην νέα ρύθμιση στο πλαίσιο των νέων εντάξεων στο σχέδιο πόλης που δρομολογεί αλλά και της επικαιροποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού με στόχο να υπάρξουν νέοι κανόνες αλλά και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πολίτες. θυμίζουμε ότι για την υποχρεωτική εισφορά είχαν κινητοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες κάτοικοι του λεκανοπεδίου με χαρακτηριστική περίπτωση το Πόρτο Ράφτη, όπου ο σχεδιαζόμενος πολεοδομικός σχεδιασμός ξεκίνησε το 2000, ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί όμως εξαιτίας της άρνησης των πολιτών να καταβάλλουν τα τέλη της υποχρεωτικής εισφοράς και λόγω λαθών αλλά και λόγω υψηλού τιμήματος. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Αττικής που όμως κατάφεραν να ελέγξουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τα ραβασάκια για την υποχρεωτική εισφορά καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια για να ξαναβγούν τους επόμενους μήνες.
Με βάση το νέο πλαίσιο η εισφορά σε γη θα υπολογίζεται ως εξής:
α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 15% της αξίας της.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
δ). Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%.
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ ποσοστό 50%
Σήμερα οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 10% της αξίας των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ, 20% της αξίας τους από 250 τ.μ έως 500 τ.μ, 30% για τμήματα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για τμήματα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και 60% για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ.
Ο έλεγχος σήμερα γίνεται με βάση τη διαμόρφωση του οικοπέδου κατά το έτος 1982, ενώ οι νέες ρυθμίσεις προτείνουν να εξετάζεται βάσει της κατάτμησής του στις 28/05/2014. Έτσι για ένα οικόπεδο 10.000 τ.μ. το οποίο μπήκε στο σχέδιο μετά το 1983 και έχει πλέον κατατμηθεί, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται με 40% αλλά με μικρότερο ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά της κατάτμησής του, τον Μάιο του 2014.
Σημαντικές διευκολύνσεις παρέχονται για την υποχρεωτική εισφορά σε χρήμα. Οι δόσεις αποπληρωμής, αυξάνονται σε 108 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε 36 ισόποσες τριμηνιαίες ή 18 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις και παρέχονται ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής σχετικές εκπτώσεις.
Για μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, θα πρέπει στη συμβολαιογραφική πράξη να επισυνάπτεται βεβαίωση του οικείου δήμου, ότι έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσόν των δόσεων, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.
Το ποσό της εισφοράς θα διατίθεται από τους οικείους δήμους για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων.
Τέλος, το νέο νομοσχέδιο υπό προϋποθέσεις θέτει θέμα μείωσης της συνολικής επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων εφόσον η τροποποίηση των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων γίνεται λόγω άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Της Μαριάννας Τζάννε
http://www.newmoney.gr/article/53967/hamilonei-o-pihis-gia-tin-ypohreotiki-eisfora-se-gi