Περισσότερα από 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων που έφεραν νερό από τον ποταμό Εύηνο στην Αθήνα, το ελληνικό Δημόσιο... εξακολουθεί να πληρώνει. Περισσότερα από 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων που έφεραν νερό από τον ποταμό Εύηνο στην Αθήνα, το ελληνικό Δημόσιο... εξακολουθεί να πληρώνει. Ο δε προϋπολογισμός του έργου έχει σήμερα σχεδόν διπλασιαστεί, φθάνοντας από τα 146,7 εκατ. ευρώ του 1992 στα 256,6 εκατ. ευρώ. Η αιτία που το κράτος εξακολουθεί σήμερα να πληρώνει δεν είναι άλλη από τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις των εργολάβων και απαλλοτριώσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αθήνα πέρασε τη χειρότερη λειψυδρία στη νεότερη ιστορία της, με τους ταμιευτήρες της Υλίκης και του Μαραθώνα να «στεγνώνουν» (χειρότερη χρονιά από πλευράς αποθεμάτων ήταν το 1993). Εκείνη την εποχή δρομολογήθηκαν διάφορα έργα για την ενίσχυση της ύδρευσης της πρωτεύουσας, με τα έργα του Ευήνου (φράγμα και σήραγγα σύνδεσης με τον ταμιευτήρα του Μόρνου) να αποτελούν τη δεύτερη φάση του συστήματος υδροδότησης της μείζoνος περιοχής της Αθήνας. Τα έργα στον Εύηνο ξεκίνησαν το 1992 και ολοκληρώθηκαν έπειτα από πολλές παρατάσεις το 2001, οπότε και ξεκίνησε η πλήρωση του φράγματος με νερό (ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα). Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 50 δισ. δρχ., ήτοι 146,7 εκατ. ευρώ, και ανάδοχος του έργου ήταν η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε., Jaeger GMBH, Seli SpA.
Ο προϋπολογισμός του έργου άρχισε να παίρνει την ανιούσα ένα έτος αφότου ξεκίνησε. Το 1993, 1995 και 1997, με αναθεωρήσεις ή συμπληρωματικές συμβάσεις το έργο έφθασε τα 255,3 εκατ. ευρώ. Εκτοτε προστέθηκε σταδιακά ακόμα 1,3 εκατ. ευρώ και... ουκ έσται τέλος. Στις 6 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε την 140ή εντολή πληρωμής για το έργο, περίπου 67.000 ευρώ και ακολούθησε στις 11 Δεκεμβρίου η έγκριση διάθεσης ακόμα 53.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα χρήματα δίνονται σε εκτέλεση οκτώ αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Πατρών και αφορούν διαφορές για θέματα απαλλοτριώσεων. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, η αποπληρωμή των ποσών που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά προχωρά σταδιακά ελλείψει πόρων. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι αγγίζοντας πλέον τα 256,6 εκατ.ευρώ, το έργο έχει υπερβεί τον αρχικό του προϋπολογισμό κατά 75%!
Και λίγα λόγια για το έργο. Ο ταμιευτήρας του Ευήνου περιέχει σήμερα 60,1 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, 14 εκατ. κυβικά περισσότερο από την ίδια ημέρα πέρυσι. Τα έργα του Ευήνου περιλαμβάνουν καταρχήν το φράγμα στον ομώνυμο ποταμό, το οποίο δημιουργεί έναν ταμιευτήρα χωρητικότητας 138 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Το νερό διοχετεύεται στον ταμιευτήρα του Μόρνου μέσω της σήραγγας 29,3 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ολοκλήρωση της σήραγγας στον Εύηνο το 1995 μέχρι την ολοκλήρωση του φράγματος το 2001 μεταφέρονταν στον ταμιευτήρα του Μόρνου περίπου 100 εκατ. κυβικά τον χρόνο, ανακουφίζοντας το οξύ πρόβλημα λειψυδρίας της πρωτεύουσας.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή