Ρούχα, προσωπικά αντικείμενα, κουζινικά, στρώματα ήταν μερικά από τα πράγματα που συγκέντρωσαν τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής από το Πεδίον του Αρεως, σε μια προσπάθεια τα 270 στρέμματα πρασίνου και ανοιχτού χώρου στο κέντρο της πόλης να γίνουν και πάλι πάρκο. Το Πεδίον του Αρεως, που μόλις τον Δεκέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε μετά την ανάπλασή του η οποία στοίχισε 10 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια μετατράπηκε σε χώρο καταφυγής των αστέγων, των τοξικομανών και των αναξιοπαθούντων αυτής της πόλης, ομάδων που δυστυχώς αποκτούν ολοένα και περισσότερα μέλη. Παράλληλα, οι περίοικοι δεν έπαψαν να το επισκέπτονται, καθώς αποτελεί έναν από τους ελάχιστους χώρους βόλτας στο κέντρο της πόλης. Περπατώντας στον κεντρικό «δρόμο» του πάρκου συναντάς δρομείς που κάνουν τη γυμναστική τους, παππούδες που παίζουν ντόμινο και συζητούν, αλλά και απλούς πολίτες που διαλέγουν το πάρκο για να κάνουν βόλτα. Μαμάδες με παιδιά και έφηβοι που κάνουν σκέιτ «συγκατοικούν» στην κόψη του ξυραφιού με τους χρήστες ναρκωτικών, που κρυμμένοι πίσω από τα δέντρα παίρνουν «τη δόση τους», και τους άστεγους που προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν. Η εικόνα συμπληρώνεται από αλλοδαπούς άνδρες που εκδίδονται.
«Μη με βάλετε στην εφημερίδα γιατί θα με ρωτάνε τι δουλειά είχα στο πάρκο. Δεν έρχεται πια εδώ φυσιολογικός κόσμος», λέει, με μια δόση υπερβολής, ένας ηλικιωμένος. «Δεν έχουμε πού να πάμε, μας διώχνουν από παντού. Κάποια στιγμή στα μέσα του καλοκαιριού, μου είπαν φίλοι μου ότι εδώ θα έρχομαι για να “ψωνίζω”», λέει ένας νεαρός χρήστης ναρκωτικών περιγράφοντας το πώς η «πιάτσα» μετακινήθηκε στο πάρκο εν μια νυκτί. Αλλοδαποί έμποροι ναρκωτικών έχουν «στρατοπεδεύσει» στις φυλλωσιές. Στην είσοδο του πάρκου από την πλευρά του αγάλματος της θεάς Αθηνάς, υπάρχουν τσιλιαδόροι. Οι συναλλαγές γίνονται πίσω από το ίδιο άγαλμα. «Καβάντζες» με «εμπόρευμα» υπάρχουν μέσα σε αποχετευτικές σχάρες, στο χώμα, σε διάφορες εσοχές. Αστεγοι, πολλοί από τους οποίους χρήστες, είχαν διαμορφώσει τους προηγούμενους μήνες μια μικρή φαβέλα, φτιάχνοντας αυτοσχέδια σπίτια. Οι θαμώνες του πάρκου έχουν «μοιράσει» τα κατατόπια. Εκείνοι που δεν έχουν λόγους να κρύβονται περπατούν στους μαρμαροσ τρωμένους δρόμους, οι άλλοι διαλέγουν τις απόμερες γωνίες.
Εδώ και τρεις εβδομάδες και αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, δήμος και περιφέρεια, η οποία έχει και την αρμοδιότητα διαχείρισης του Πεδίου του Αρεως, ξεκίνησαν «εκστρατεία καθαρισμού». «Απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπιδιών, ογκώδη αντικείμενα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς», τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς και προσθέτει ότι «από τα 35 άτομα που φαίνεται ότι διέμεναν μέσα στο πάρκο, μόνο δύο μουσουλμάνοι έδειξαν ενδιαφέρον για την πρότασή μας να μετακινηθούν σε κάποιους χώρους του δήμου». Επισημαίνει ότι το πάρκο θα μείνει «καθαρό» μόνο αν αποκτήσει ζωή. «Μέσα στο πάρκο μπορούν να γίνονται δράσεις από τα κοντινά σχολεία ή εκδηλώσεις, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για τη φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση του πρασίνου του Πεδίου του Αρεως, αποφάσισε, μετά την επιχείρηση καθαρισμού, να κλείνει το πάρκο από το βράδυ στις 11 έως το πρωί στις 6.
Ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας Γιώργος Οικονομόπουλος τονίζει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. «Μπήκε περίφραξη και τώρα το πάρκο έχει 17 εισόδους, κάποιες από τις οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να παραμένουν κλειστές. Το ωράριο του πάρκου μπορεί πάντως να μεταβληθεί στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες που θα προκύψουν. Πάντως, τις επόμενες ημέρες στο Πεδίον του Αρεως θα φυσήξει εορταστικός άνεμος καθώς θα εγκατασταθεί «Χριστουγεννιάτικο πάρκο».
Των ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ
Πηγή: Η Καθημερινή