Αργά αλλά με σταθερά βήματα προχωρούν οι διαδικασίες για την τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Προ ημερών ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεοδόσης Ψυχογιός ενέκρινε τη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας για δόμηση της προς πολεοδόμηση περιοχής στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης) της περιοχής Αγίου Στεφάνου, στην Κέρκυρα. Το ακίνητο, ένα φιλέτο 490.000 τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια του νησιού, είχε περάσει τον Ιανουάριο του 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία NCH Capital για 99 έτη. Η επένδυση - περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αποτελούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του ακινήτου - αφορά την αξιοποίηση περίπου 36.000 τετραγωνικών μέτρων για τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του υπουργείου, μετά τον τελικό έλεγχο της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για δόμηση, «διαπιστώθηκε ότι περιγράφονται επαρκώς με την ακρίβεια της κλίμακας της μελέτης οι γεωλογικές και οι τεχνικογεωλογικές συνθήκες της υπό μελέτη περιοχής, αποσαφηνίζεται το καθεστώς των πλημμυρικών παροχών του δικτύου επιφανειακής απορροής το οποίο τη διασχίζει με βάση τα υδραυλικά του χαρακτηριστικά και, τέλος, οριοθετούνται οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας». Επισημαίνεται ωστόσο ότι την ευθύνη για την ακρίβεια των περιεχομένων «φέρουν οι συντάξαντες τις μελέτες».
Ειδικότερα, ακατάλληλες για δόμηση περιοχές χαρακτηρίζονται όσες βρίσκονται εντός της ζώνης πλημμύρας των ρεμάτων της περιοχής και μέσα σε μια ζώνη δέκα μέτρων στα ανάντη και εκατέρωθεν των γραμμών πλημμύρας. Οικοδομικές άδειες, όπως υπογραμμίζεται από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου, δεν πρέπει να εκδίδονται σε οικοπεδικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται, εν όλω ή εν μέρει, «εντός της ζώνης πλημμύρας της υφισταμένης κατάστασης πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων διευθέτησης».Ωστόσο, όσον αφορά την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου απαγωγής όμβριων, στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος για την υλοποίηση των έργου φορέας πρέπει να μεριμνήσει «κατά την κρίση του» με βάση τη σχετική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας «για την ασφαλή αποστράγγιση της περιοχής μελέτης ώστε να μη λιμνάζουν όμβρια ύδατα μετά από έντονες βροχοπτώσεις».
Τράτσα Μάχη
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=783302