15.01.2015
Κρίσιμη απόφαση για τον Φαληρικό Ορμο

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να κριθεί η τύχη των πρώτων έργων της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Το υπουργείο Υποδομών ζήτησε προ μηνός τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των αντιπλημμυρικών και μέρους των απαραίτητων οδικών έργων που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάπλασης και απομένει η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Ωστόσο, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, που σε συνδυασμό με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος θα είχε προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πρωτεύουσα, δείχνει να αντιμετωπίζεται από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ως έργο βιτρίνας.

Πάντως η πρώτη κρίσιμη απόφαση σχετικά με την τύχη της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου πρόκειται να ληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα - πιθανότατα πριν από τις εκλογές. Το υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να εγκρίνει ή όχι την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων διαφόρων έργων που έχει προτείνει το υπουργείο Υποδομών. Μεταξύ αυτών είναι τα αντιπλημμυρικά έργα (το Μοσχάτο και οι Τζιτζιφιές υποφέρουν εδώ και δεκαετίες από πλημμύρες), τα οποία έχουν προταθεί να χρηματοδοτηθούν με 70 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά και ένα τμήμα των οδικών έργων, που προβλέπονται στη μελέτη ανάπλασης («Διευθέτηση κοίτης Ιλισού και λοιπά έργα ανάπλασης παραλιακού μετώπου Φαληρικού Ορμου - α΄ φάση»).

Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να «τρέξει» ο διαγωνισμός και το πολύπαθο έργο να μπει επιτέλους σε μια συγκεκριμένη τροχιά υλοποίησης. Οπως υποστήριξε στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα αντιπλημμυρικά έργα επρόκειτο να δημοπρατηθούν άμεσα ως δείγμα της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στο έργο. Στόχος ήταν η ένταξη του έργου σε κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα να επιδιωχθεί στη συνέχεια, καθώς σε αυτή τη φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αφαιρεθεί το έργο από τον κατάλογο των προς «προέγκριση» έργων (από κοινού με την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου). Το πρόβλημα είναι ότι, παρά την πολιτική στήριξη που είχε το έργο (ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως ζητήσει την προώθησή του), οι υπηρεσίες των υπουργείων υπέσκαψαν τη χρησιμότητα του έργου στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, παρουσιάζοντάς το ως «έργο βιτρίνας».

Ο Φαληρικός Ορμος, που θα μπορούσε να αποτελεί σημείο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας λόγω της προνομιακής του θέσης, παραμένει εδώ και δεκαετίες ένας αχανής σκουπιδότοπος. Οι μελέτες ανάπλασης χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Νιάρχου και εκπονήθηκαν από τα καλύτερα ελληνικά μελετητικά γραφεία, υπό την επίβλεψη του Ρέντσο Πιάνο, ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού. Αυτό που προτείνεται είναι η μετατόπιση και ελαφρά βύθιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να ενωθεί και πάλι η πόλη με την παραλία, και η δημιουργία πέντε θεματικών ζωνών, με πράσινο, αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

http://www.kathimerini.gr/799451/article/epikairothta/ellada/krisimh-apofash-gia-ton-falhriko-ormo

Σχετικές εικόνες

  • Κρίσιμη απόφαση για τον Φαληρικό Ορμο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook