Ερευνα σε τεχνολογίες αιχμής, με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα κάνουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Περιβάλλοντος που προχωρούν στην επίσημη σύσταση επιστημονικού «forum». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη νέου επιστημονικού δυναμικού που θα απορροφηθεί σε θέσεις εργασίας και οι οποίοι θα προέρχονται από τους φοιτητές του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, οι φοιτητές θα έρχονται – κατά τακτά χρονικά διαστήματα – σε απευθείας επαφή με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα συζητούνται ιδέες και εφαρμογές για νέες πολιτικές, οι πιο ενδιαφέρουσες των οποίων θα μπορούν να παρουσιάζονται και στις ιστοσελίδες του υπουργείου.
Παράλληλα όμως θα θεσμοθετηθούν βραβεία για φοιτητικές εργασίες, αλλά και η στήριξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων που κρίνονται ως «πεδία αιχμής». «Το ελληνικό πανεπιστήμιο στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης πρέπει να υιοθετήσει ως μια από τις σημαντικές προτεραιότητές του την έννοια της κοινωνικής ευθύνης και της συμβολής στην ανάπτυξη» λέει σχετικά μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γ. Γκόλιας.
«Η αποστολή αυτή αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία, η οποία μέσα στη συνεχώς εντεινόμενη οικονομική κρίση, αναμένει από τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν μηχανισμούς ανάπτυξης και εφαρμογής της καινοτομίας στην πράξη, με θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη της οικονομίας» τονίζει ο πρύτανης του Ιδρύματος.
«Στόχος της προσπάθειας αυτής δεν είναι η εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής τεχνογνωσίας αλλά η ευρύτερη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της παροχής γνώσεων και της απόκτησης δεξιοτήτων σχετικά με την ανάπτυξη καινοτομίας σε τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα. Παράλληλα είναι αναγκαία η εγκαθίδρυση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε κλάδους ταχείας και υγιούς ανάπτυξης. Για την αντιμετώπιση της σημαντικής απόστασης μεταξύ της υψηλής επιστημονικής επίδοσης του ΕΜΠ και της έννοιας της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στις μονάδες παραγωγής προωθείται η συνέργεια με τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας για την προαγωγή της καινοτομίας» καταλήγει.
«Υπάρχει ήδη επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε κάποια θέματα, η οποία φυσικά θα συνεχιστεί, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για μια επίσημη σύμπραξη του ΥΠΕΚΑ με το ΕΜΠ με ένα μεταξύ τους Σύμφωνο αναδεικνύοντας και νέα πεδία συνεργασίας προς όφελος των δύο φορέων αλλά πρωτίστως προς όφελος της χώρας γενικότερα» αναφέρεται στο σύμφωνο που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Τα τεχνικά θέματα, όπως η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο σύμπραξης για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών και πολιτικών» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
«Πέραν αυτών αποτελεί πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για τους δύο φορείς η εκτίμηση των πιθανών νέων εθνικών αναγκών που αφορούν τις σχέσεις της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή – τόσο από πλευράς απαιτήσεων μετριασμού όσο και προσαρμογής – οι οποίες άρρηκτα συνδέονται με την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων» τονίζουν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών.
«Η στενή συνεργασία υπουργείου Περιβάλλοντος και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα ξεκινήσει άμεσα με ομάδα εργασίας που κατ’ αρχάς θα διερευνήσει όλες τις πιθανές μορφές και τα πεδία συνεργασίας ώστε να επιμεληθεί το συντομότερο δυνατόν τις λεπτομέρειες του Συμφώνου Συνεργασίας για προετοιμασία ενός κοινού προγράμματος εργασίας και δράσεων με συγκεκριμένους στόχους και προτάσεις» καταλήγει το κείμενο.
Tης Μάρνυς Παπαματθαίου
Πηγή: Helio Plus