Την επιδότηση επιτοκίου των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ επιδιώκει να επιτύχει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα έθεσε χθες στον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ενώ το ζήτημα θα θέσει σήμερα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσχοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.
Η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων θα επιτρέψει τη χορήγηση φθηνότερων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 2 έως 3 μονάδες, με στόχο να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα δάνεια και να απαλλαγούν από το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το μέτρο μπορούν να ωφεληθούν 35.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 100.000-125.000 άτομα, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επιφυλακτική στο θέμα, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους επιδοτήσεις δεν προορίζονται για επενδύσεις και συνεπώς δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη. Συμμαχίες στην Ευρώπη προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ, επιδιώκει να πετύχει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το θέμα έθεσε χθες στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ενώ το ζήτημα θα θέσει σήμερα και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσχοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.
Η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, θα επιτρέψει στη χορήγηση φθηνότερων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 2 έως 3 μονάδες, με στόχο να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα δάνεια και να απαλλαγούν από το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Το θέμα έχει τεθεί ήδη στη γερμανική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια και αντιμετωπίστηκε θετικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ενώ έχει συζητηθεί επίσης και με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επιφυλακτική στο θέμα, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους επιδοτήσεις δεν προορίζονται για επενδύσεις και συνεπώς δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη, αλλά το αίτημα θα εξεταστεί ουσιαστικά από τη νέα Επιτροπή, που αναμένεται να συγκροτηθεί τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αντιμετώπισε θετικά το θέμα.
Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης στηρίζεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή έχει κρίνει ούτως ή άλλως ως επιλέξιμες δαπάνες για την ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης. Ως εκ τούτου, δάνεια που χορηγούνται για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από βάρη του παρελθόντος, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και να συνοδευθούν με επιδότηση επιτοκίου. Προϋπόθεση είναι τα δάνεια αυτά να χορηγηθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις - μη προβληματικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το μέτρο μπορούν να ωφεληθούν 35.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 100.000-125.000 άτομα, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, εξήγησε ότι το θέμα δεν συνδέεται με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και αφορά αποκλειστικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Κανονισμούς για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε εξέλιξη είναι και η διαπραγμάτευση για την προέγκριση δράσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέργους, ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και να ανακουφιστούν όσοι είναι εκτός αγοράς εργασίας με προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν εντός του έτους.
Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι επίσης η προώθηση σχεδίου αύξησης των κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ για τις περιφέρειες της χώρας που αδικήθηκαν κατά την κατανομή των πόρων. Πρόκειται για πέντε περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Αττική, η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, οι οποίες αξιολογήθηκαν με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2007-2009, δηλαδή την περίοδο πριν από την κρίση και λαμβάνουν χαμηλή και υπό αυστηρούς όρους χρηματοδότηση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αξιοποίηση σχετικής πρόβλεψης του Κανονισμού για ταξινόμηση των Περιφερειών με βάση τα νεότερα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που ενσωματώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ
Πηγή: Η Καθημερινή