ην πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου επανεπιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος. Μάλιστα, ανέφερε ότι το έργο θα ενταχθεί στο σύνολό του στο νέο κοινοτικό πλαίσιο για χρηματοδότηση, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση περί της δυσκολίας στην εξεύρεση πόρων. Εκτίμησε δε ότι η διαδικασία επιλογής κατασκευαστή μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.
Σε συνέντευξή του (ΝΕΡΙΤ) ο κ. Σιμόπουλος ερωτήθηκε για την εκκρεμότητα στη χρηματοδότηση του έργου, θέμα που έφερε στο φως η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή. «Εχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, υπάρχει συμφωνία. Το έργο θα ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020, στο καινούργιο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι θα έχουμε εργολάβο περίπου τον Μάιο», ανέφερε. Ο κ. Σιμόπουλος απέφυγε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τον χρόνο δημοπράτησης του έργου, τοποθετώντας τον στο φθινόπωρο (σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», Οκτώβριο ή Νοέμβριο). Πάντως, ανεξάρτητα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα, που εκφράζουν την πολιτική δέσμευση για το έργο, το τεχνικό κομμάτι της χρηματοδότησης εξακολουθεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που βέβαια απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση.
Παρουσιάζοντας το έργο στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Σιμόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που θα περιλαμβάνει. «Η άρδευση της έκτασης θα γίνεται από τον Κηφισό, μέσα από τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας», ανέφερε. «Επιπλέον, στον Ιλισό θα γίνει εκβάθυνση της κοίτης από 1,5 μέτρο έως 3 μέτρα, λύνοντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα». Τα αντιπλημμυρικά έργα (από κοινού με τα συγκοινωνιακά έχουν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ) είναι το ένα από τα τρία αλληλένδετα έργα στα οποία έχει χωριστεί η ανάπλαση ως τεχνικό έργο: τα άλλα δύο είναι δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου (προϋπ. 140 εκατ. ευρώ) και τα λιμενικά έργα (προϋπ. 14 εκατ. ευρώ).
Πώς θα μεταμορφωθεί η περιοχή του Φαληρικού Ορμου, όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση; Σύμφωνα με τα σχέδια, η υπερυψωμένη σήμερα λεωφόρος Ποσειδώνος θα καταργηθεί και θα «μετακινηθεί» προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της θα καλυφθεί, προκειμένου να μπορεί κάποιος από το Μοσχάτο ή την Καλλιθέα να φθάσει πεζή στη θάλασσα. Πέντε δρόμοι της περιοχής θα «επεκταθούν» μέχρι τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα συνεχίσουν μέσα στο νερό ως προβλήτες. Καθένας από αυτούς τους δρόμους θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα, λόγω των χρήσεων που θα φιλοξενεί (άξονες φύσης - επιστημών, πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, ναυταθλητισμού). Διάσπαρτα μέσα στην έκταση βρίσκονται λίγα αναψυκτήρια, εστιατόρια και καταστήματα, χώροι που θα ενισχύσουν τη χρήση του φαληρικού πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα προσφέρουν τα απαραίτητα για τη συντήρησή του έσοδα. Τις μελέτες έχει χρηματοδοτήσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή