Το μανιφέστο των ελληνικών start-up παρουσίασαν χθες στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη μέλη της ομάδας 13 φορέων και εταιρειών που το συνέταξε, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου ευρωπαϊκής νεανικής επιχειρηματικότητας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Αθήνα. Πρόκειται για δέσμη προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος πιο ευνοϊκού για την άνθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Στην εκδήλωση την Παρασκευή, στο Orange Grove, το κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχει ιδρύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ολλανδική πρεσβεία, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «αναζωπύρωση της επιχειρηματικότητας» στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου απαιτεί οριζόντιες δράσεις με συνεργασία πολλών διαφορετικών υπουργείων και δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή για να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός.
Παρέμβαση μέσω Skype στην εκδήλωση υπήρξε και από τη Νίλι Κρος, την απερχόμενη επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. Κρος, κατά τη θητεία της οποίας καταρτίστηκε το ευρωπαϊκό μανιφέστο των start-up, χαιρέτισε το ελληνικό μανιφέστο, τονίζοντας ότι οι «εθνικές πρωτοβουλίες έχουν σημασία».
Αυτό που κάνει το Orange Grove να διαφέρει από τις δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες –όχι όλες αξιόλογες– στον ασαφώς καθορισμένο χώρο της «προώθησης της επιχειρηματικότητας» στη χώρα μας είναι η σύνδεση με την Ολλανδία. Ο πρέσβης Γιαν Φερστέιχ, του οποίου ιδέα ήταν αυτός ο ιδιότυπος πορτοκαλεώνας απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, εξηγεί στην «Κ» ότι οι επίδοξοι επιχειρηματίες που στεγάζονται στο Orange Grove –αυτή τη στιγμή ήδη αριθμεί πάνω από 30 εταιρείες– αποκτούν μέντορες, αρκετοί από τους οποίους είναι στελέχη των ελληνικών παραρτημάτων μεγάλων ολλανδικών εταιρειών. Επιπλέον, όπως λέει ο Ολλανδός πρέσβης, η KLM παρέχει δωρεάν 50 εισιτήρια τον χρόνο σε Ελληνες επιχειρηματίες για να ταξιδέψουν στην Ολλανδία, ενώ «τέσσερις φορές τον χρόνο γίνονται ταχύρρυθμα μαθήματα διάρκειας μιας εβδομάδας για την επιχειρηματικότητα». Τα μαθήματα διαχειρίζονται τα πανεπιστήμια του Αμστερνταμ, του Ντελφτ –όπου στεγάζεται η δυναμική θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας Yes! Delft– και του Βαγκενίνγκεν (κορυφαίο στις αγροτικές επιστήμες), μαζί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους, αναλογικά πολύ περισσότερους από την Ολλανδία, με πτυχία από καλά ξένα πανεπιστήμια», σημειώνει ο πρέσβης. «Το πρόβλημα στην Ευρώπη –και είναι κάπως μεγαλύτερο στις νότιες απ’ ό,τι στις βόρειες χώρες– είναι ότι φερόμαστε στους νέους σαν να είναι παιδιά, δεν τους δίνουμε ευθύνες και τη δυνατότητα να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους».
Οσα συνέδρια και να γίνουν, όσες θερμοκοιτίδες ιδρυθούν, όσα μανιφέστο και να συνταχθούν, αν δεν αλλάξει αυτό, δεν θα αλλάξει τίποτα.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή