Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μέτρο 3.5 «Πιλοτικά σχέδια», για το οποίο έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - χρηματοδότησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μέτρο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Αλιεία και αφορά Πράξεις που συμβάλλουν στην απόκτηση και διάδοση νέων τεχνικών γνώσεων στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες μπορούν:
i. Να δοκιμάζουν, υπό σχεδόν πραγματικές συνθήκες, την τεχνική ή οικονομική βιωσιμότητα μιας καινοτόμου τεχνολογίας με στόχο την απόκτηση και τη διάδοση τεχνικών ή οικονομικών γνώσεων για τη δοκιμαζόμενη τεχνολογία.
ii. Να καθιστούν δυνατή τη διενέργεια δοκιμών σχεδίων διαχείρισης και σχεδίων κατανομής της αλιευτικής προσπάθειας, περιλαμβανομένων, εφόσον απαιτείται, του καθορισμού ζωνών απαγόρευσης της αλιείας προκειμένου να αξιολογηθούν οι βιολογικές και οι οικονομικές συνέπειες του, και του πειραματικού εμπλουτισμού των αποθεμάτων.
iii. Να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν μεθόδους για τη βελτίωση της επιλεκτικότητας των εργαλείων, τη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, των απορρίψεων ή των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ιδίως δε στον θαλάσσιο βυθό.
iv. Να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τύπους τεχνικών διαχείρισης της αλιείας.
v. Να δοκιμάζουν τεχνικές βελτιώσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σκαφών, κινητήρων, εξοπλισμού ή αλιευτικών εργαλείων, καθώς και τη μείωση των εκπομπών και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
vi. Να προωθούν καινοτομία, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, με γνώμονα την ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών και πρακτικών.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα πιλοτικά σχέδια που λαμβάνουν στήριξη πρέπει να είναι αληθινά καινοτόμα και μικρές τεχνικές βελτιώσεις γνωστών τεχνολογιών δεν αρκούν για να δοθεί στήριξη. Τα πιλοτικά σχέδια δεν πρέπει να έχουν άμεσα εμπορικό χαρακτήρα. Ενδεχόμενα κέρδη, παραγόμενα στη διάρκεια της υλοποίησης ενός πιλοτικού σχεδίου, αφαιρούνται
Σύμφωνα από τη δημόσια ενίσχυση που χορηγείται στη σχετική πράξη.
Σήμερα, θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία του μέτρου, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση:
Δικαιούχοι
Δυνητικοί δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 3.5 είναι:
Επιχειρήσεις σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
Αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, σε συνεργασία με ερευνητικούς (επιστημονικούς) ή τεχνικούς (τεχνολογικούς) φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής επιστημονική παρακολούθηση.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών της πράξης για την εκτέλεση των Πιλοτικών Σχεδίων είναι οι εξής:
1. Αμοιβή Ομάδας Εργου. Αφορά δαπάνες για αμοιβές ερευνητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού που καταβάλλονται σε συμμετέχοντα στην Ομάδα Εργου της πράξης φυσικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ανήκουν στον συνεργαζόμενο επιστημονικό/τεχνικό φορέα.
2. Δαπάνες για την κατασκευή ή/και τον εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων απαραίτητων για την υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου. Στην πρόταση των ενδιαφερομένων θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής αναφορά στη σκοπιμότητα της κατασκευής της κάθε εγκατάστασης. Επιλέξιμο είναι μόνο το κόστος της απόσβεσης εκτός και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις συνήθεις λειτουργίες του Δικαιούχου μετά τη λήξη του Πιλοτικού Σχεδίου.
3. Δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό. Αφορά δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το ερευνητικό έργο. Επιλέξιμο είναι μόνο το κόστος της απόσβεσης, εκτός και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις συνήθεις λειτουργίες του Δικαιούχου μετά τη λήξη του Πιλοτικού Σχεδίου. Η αγορά ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού αφορά τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την υλοποίησης της Πράξης και όχι εξοπλισμό γενικής χρήσης. Ενδεικτικά μπορεί να αφορά:
Μηχανήματα, εξαρτήματα αυτών, επιστημονικά όργανα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και σε μόνιμη βάση για την εξυπηρέτηση της ερευνητικής δραστηριότητας.
Αγορά γόνου ή γεννητόρων μέχρι του ποσοστού 5% του συνολικού κόστους του Εργου.
Δαπάνη για μίσθωση χώρου, αλιευτικών εργαλείων ή αλιευτικών σκαφών.
Αγορά λογισμικού και των αντίστοιχων δικαιωμάτων χρήσης (licenses).
4. Δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών - έρευνας επί συμβάσει, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκτέλεσης του πιλοτικού σχεδίου και όχι για διαρκή ή περιοδική δραστηριότητα, ούτε συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές / διοικητικές δαπάνες των δικαιούχων και παρέχονται στη βάση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Οι δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες ενδεικτικά μπορεί να αφορούν:
Δημιουργία - κατασκευή ιστοσελίδας για πρώτη φορά.
Εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου σχετικά με την πιθανή αξιοποίηση του προϊόντος / υπηρεσίας που μπορεί να προκύψει από την πραγματοποίηση του πιλοτικού σχεδίου.
Υπηρεσίες οι οποίες αφορούν ερευνητική δραστηριότητα ή τεχνικές γνώσεις οι οποίες αφορούν άμεσα την υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου.
5. Συμπληρωματικά γενικά έξοδα που προκύπτουν άμεσα από την υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου (π.χ. υλικά άμεσης ανάλωσης, αναλώσιμα γραφείου - εργαστηρίου, εφόδια, γραφική ύλη, ταξίδια/μετακινήσεις, δαπάνες που αφορούν τη συλλογή και επεξεργασία πρωτογενών στοιχείων, μετρήσεων, κ.λπ.).
6. Δαπάνες διάχυσης αποτελεσμάτων: Η κατηγορία αυτή μπορεί ενδεικτικά να αφορά:
Δαπάνες συμμετοχής σε εκθέσεις. Επιλέξιμες δαπάνες είναι το κόστος ενοικίασης και διαμόρφωσης των περιπτέρων, το κόστος εγγραφής στους καταλόγους της έκθεσης και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης εκθεμάτων.
Δαπάνες διοργάνωσης ημερίδων / συνεδρίων / σεμιναρίων σχετικών με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.
Δημιουργία και παραγωγή εντύπων / φυλλαδίων σχετικών με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου. Δαπάνες δικτύωσης με άλλους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
7. Λοιπές δαπάνες σε ποσοστό έως 10% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους. Με τον όρο λοιπές δαπάνες νοούνται οι δαπάνες που προκύπτουν άμεσα από την υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου, δεν εντάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών και τεκμηριώνονται ως άκρως απαραίτητες για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του σχεδίου.
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι επιλέξιμη δαπάνη, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ όπως εκάστοτε ισχύει.
Το μέτρο παραμένει ανοικτό και αιτήσεις υποβάλλονται έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Πηγή: Η Καθημερινή