Ενα βήμα πριν από την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development είναι η ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Χθες, η εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό προσήλθε στο Ταμείο και προσέφερε για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. 915 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το τίμημα είναι βελτιωμένο κατά 25% σε σχέση με το αρχικό προσφερόμενο τίμημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 5% πάνω από το κάτω όριο της αποτίμησης που έχει θέσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έγινε προσπάθεια να πεισθούν οι αγοραστές να αυξήσουν το τίμημα στο 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε.
Επιγραμματικά, η προσφορά της Lamda έχει ως εξής:
1. Προσφερόμενο τίμημα για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. 915 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 577 εκατ. ευρώ, με προεξοφλητικό επιτόκιο 12%. Τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% του τιμήματος, θα καταβληθούν άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο ποσό εντός 10 ετών.
2. Ο επενδυτής δεσμεύεται να επενδύσει 1,25 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου και των υποδομών του ακινήτου. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του πάρκου 2,000 στρεμμάτων θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 950 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία των υποδομών.
3. Η προσφορά, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ, που αφορά και ακίνητα που θα εκμεταλλευθεί εμπορικά ο υποψήφιος επενδυτής.
4. Τέλος, στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση θ’ αποτρέπει τη συσσώρευση κερδών από τον προτιμητέο επενδυτή, ενώ επιπλέον θα υπάρχει μέριμνα ελέγχου του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους υπεργολάβους του έργου.
Σήμερα, τυπικά δεν έχουμε προτιμητέο επενδυτή στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η συμφωνία ανακήρυξης της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή είναι πλέον θέμα ημερών.
Σημειώνεται ότι η όποια συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development θα κλείσει όταν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων λάβει τη γνωμάτευση της εταιρείας συμβούλου Happold Consulting σχετικά με το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion). Η γνωμάτευση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποβληθεί στη διοίκηση του Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Lamda Development κάνει λόγο για συνολικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στη δεκαετία, που θα πραγματοποιηθούν τόσο από το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού όσο και από τους υποπαραχωρησιούχους των ακινήτων στο Ελληνικό. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός των Κινέζων και Αράβων επενδυτών, θα εισέλθουν στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει το Ελληνικό και Αμερικανοί επενδυτές και, συγκεκριμένα, αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.
Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ήταν έντονη η φημολογία ότι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν και η προσφορά υποβληθεί, θα είναι εκπρόθεσμη και θα έχει στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις προκειμένου να εμποδίσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή