Τα ακροδεξιά συνθήματα γραμμένα με λευκή μπογιά στις μπλε πλάκες της πλατείας, μπροστά στην εκκλησία, έχουν σβηστεί. Η ζέστη οδηγεί τους ηλικιωμένους στα πέριξ καφενεία με τους ανεμιστήρες και τον κλιματισμό και τους λιγοστούς μετανάστες που παίζουν σκάκι και ντόμινο κάτω από τα δέντρα. Στον Αγ. Παντελεήμονα οι απαντήσεις ξεκινούν με αποστροφή: «Δεν γνωρίζω, δεν με αφορά».
Έτσι, η εικόνα σχηματίζεται με σιωπές, σαν σκιές από κάρβουνο που αποκαλύπτει όγκους σε ένα ελεύθερο σχέδιο. Η ερώτησή μου, εν προκειμένω, αφορούσε τις εργασίες προσωρινής ανάπλασης που ξεκίνησαν την Πέμπτη και περιλαμβάνουν τη μεταφορά της παιδικής χαράς στην πίσω πλευρά της πλατείας και την επέκταση του πλακόστρωτου.
«Οι εργασίες προεκλογικά ήταν για τα μάτια. Δύο εργάτες με ένα φορτηγό ήρθαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ορδές διαμαρτυρομένων χρυσαυγιτών. Φυσικά δεν έκαναν τίποτα», λέει στην «Κ» η κ. Μήτση Βρασιδανοπούλου, διαμερισματική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος είχε προσπαθήσει επανειλημμένως να ανοίξει τον χώρο και κάθε φορά συναντούσε αντίσταση από «αγανακτισμένους» κατοίκους και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Όταν την Πέμπτη το πρωί μπήκαν μπουλντόζες και φορτηγά, λίγοι αντέδρασαν αναιμικά, ρωτώντας αν πρόκειται να ξανανοίξει η παιδική χαρά. «Το θέμα έχει κριθεί στο 6ο διαμερισματικό συμβούλιο, όπου συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις με τα σχέδια τόσο της προσωρινής, όσο και της μόνιμης ανάπλασης, η οποία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, καθώς και τη μεταφορά της παιδικής χαράς στο πίσω μέρος της πλατείας», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χριστοφόρου, υπεύθυνος για το έργο από τη Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου.
Η προσωρινή ανάπλαση θα επεκτείνει το πλακόστρωτο μπροστά στην εκκλησία, θα διαχωρίσει τα τραπεζοκαθίσματα με πέργκολες με μεταφορά της παιδικής χαράς πίσω από την εκκλησία, στο 1/3 όμως της έκτασης που κατελάμβανε μέχρι σήμερα. Αν όλα πάνε καλά και η «κοινωνική ειρήνη» δεν διαταραχθεί, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα εντάξει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ένα σχέδιο ανάπλασης που θα αναβαθμίσει την περιοχή, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανανέωση του ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση δύο σιντριβανιών, τακτοποίηση των χώρων στάθμευσης κ.ά.
Η κ. Λήδα Καζαντζάκη, δημοτική σύμβουλος, αναρωτιέται γιατί μετακινείται και μικραίνει ο χώρος για τα παιδιά. «Λείπουν οι παιδικές χαρές από την ευρύτερη περιοχή και όσες υπάρχουν είναι σε κακά χάλια. Στην πλατεία Αμερικής είναι ώς και επικίνδυνη», λέει χαρακτηριστικά. Για τον Αγ. Παντελεήμονα δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού τα παιχνίδια και τα όργανα που θα τοποθετηθούν είναι δωρεά της ΔΕΗ και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας της Ε.Ε. Το ερώτημα είναι αν η πολιτική του δήμου αντικατοπτρίζει και μια νέα συνθήκη κοινωνικής ειρήνης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή ή όχι. Οταν ξεκίνησαν οι βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών και «κλειδώθηκε» η παιδική χαρά, τόσο το μεταναστευτικό όσο και η συνολική υποβάθμιση δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η πολιτεία ήταν η μεγάλη απούσα και η κοινωνία αφέθηκε να βρει ισορροπίες μόνη της.
Στην ανθρωπογεωγραφία της πλατείας, ηλικιωμένοι και υποστηρικτές της Χ.Α. δίνουν τον τόνο στην μπροστινή πλευρά, ενώ πίσω κάθονται σε καφάσια και παγκάκια μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που μαζεύονται για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. Η «διευθέτηση» είναι το πρώτο σχέδιο ύστερα από πολλά χρόνια, που βρίσκει σύμφωνους όλους.
«Ο Αγ. Παντελεήμονας και η ευρύτερη περιοχή, εδώ και χρόνια, αποτελεί μια νησίδα εντός κι εκτός κράτους δικαίου, εντός κι εκτός νομιμότητας, όπου η ασφάλεια και η απόλαυση δημοσίων αγαθών είναι προνόμιο κάποιων και όχι όλων», σημειώνει η κ. Κλειώ Παπαντολέων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Για πρώτη φορά, αυτό φαίνεται να αλλάζει και μια «δημοκρατική ανακατάληψη» της περιοχής από τον δήμο ίσως είναι κοντά.
ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗ
Πηγή: Η Καθημερινή