23.06.2014
Αερομαχίες κολοσσών για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Τη βασική πύλη εισόδου των ξένων τουριστών στη χώρα αποτελούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ. Και με τη συνέχιση του «success story» στον τουρισμό να εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από την ποιότητα υπηρεσιών και τη βελτίωση των προβληματικών, σήμερα, υποδομών των περιφερειακών αερολιμένων, προωθείται η παραχώρηση σε ιδιώτες δύο ομάδων με 7+4 αεροδρόμια η καθεμία.

Πρόκειται, ίσως, για μία από τις ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει «παγώσει», με την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών –τοποθετούνταν αρχικά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου- να αναμένεται ότι θα παραταθεί.

Στόχος είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και γι’αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση που αναμένεται να δοθεί θα είναι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Η παράταση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου τα ενδιαφερόμενα σχήματα να ολοκληρώσουν τo due dilligence (έλεγχος των εγκαταστάσεων και την επίλυση από το ΤΑΙΠΕΔ των ερωτημάτων των επενδυτών που έχουν προκύψει).

Ισχυρό ενδιαφέρον

Η ιδιωτικοποίηση συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους κολοσσούς, δεδομένου ότι τα περιφερειακά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συνολικών αφίξεων.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινοπραξίες της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ, της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζο, της αργεντίνικης Corporacion America με την ΜΕΤΚΑ και της αμερικανικής Advent international παρουσιάζουν σημαντική κινητικότητα σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό. Εξάλλου, τόσο οι Αργεντίνοι όσο και οι Γάλλοι έχουν, κατά καιρούς, διατυπώσει το ενδιαφέρον τους δημόσια.

Επίσης, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η J&P Άβαξ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur, ενώ η  τουρκική TAV και οι ξένων συμφερόντων όμιλοι Global Liman Isletmeleti,  Flughafen Munchen  Agrokor-Novaport Development και Engelinvest Israel Ltd, που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, δεν προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση.

Τα αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν 40 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης της συμβατικής περιόδου παραχώρησης, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης, τη συντήρησή τους και την λειτουργία τους. Υπολογίζεται ότι για το καθένα από τα δύο clusters των αεροδρομίων θα απαιτηθούν επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα τέλη χρέωσης, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι αντίστοιχα αυτών των ξένων ανταγωνιστικών αερολιμένων και η ενδεχόμενη αύξησή τους θα είναι ανάλογη των απαραίτητων επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο ανάδοχος.

Τι αποκρατικοποιείται

Απο τις δύο ομάδες αεροδρομίων  στην πρώτη ανήκουν τα αυτά της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για την «αφρόκρεμα» των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σχετικές εικόνες

  • Αερομαχίες κολοσσών για τα περιφερειακά αεροδρόμια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook