Προορισμός τεσσάρων εποχών, αλλά τι να το κάνεις όταν κανείς δεν μπορεί να τον προσεγγίσει; Μπορεί για εμάς το Πήλιο να είναι μια βόλτα λίγων ωρών, αλλά για μια σειρά ξένους τουρίστες όπως τους Βρετανούς, το ταξίδι είναι σχεδόν απαγορευτικό. Πτήση ώς τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα και έπειτα ανταπόκριση για Βόλο ή πολύωρο ταξίδι με ΚΤΕΛ. «Θέλουμε να ξαναέρθουμε, αλλά είναι πάρα πολύ μακριά», λένε και ξαναλένε στους ξενοδόχους όσοι επισκέφθηκαν και αγάπησαν το βουνό και τα γραφικά του χωριά. Ετσι, οι προσφορές είναι πολλές, αλλά η ζήτηση παραμένει αρκετά χαμηλότερη από το ιδανικό.
Εδώ και λίγο καιρό όμως, τρεις φίλοι και επαγγελματίες του τουρισμού έχουν βάλει σκοπό να φέρουν μόνοι τους την περιβόητη ανάπτυξη στην περιοχή. Οι Χρήστος Μάρτζος, Chris Wicks και Λήδα Φιλιπποπούλου έχουν ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια προκειμένου να πείσουν την easyJet να εγκαινιάσει αεροπορική σύνδεση μεταξύ Λονδίνου και Βόλου. Οπως λένε, εκτός από άμεση πρόσβαση στο Βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, τις Σποράδες και την Εύβοια, το αεροδρόμιο του Βόλου αποτελεί την κύρια πύλη για την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία καθώς απέχει ελάχιστα από τις πόλεις της Λάρισας, της Λαμίας και των Τρικάλων, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πρόσβαση σε προορισμούς όπως τα Μετέωρα, ο Ολυμπος και το Δίον.
Η εκστρατεία «τρέχει» με χίλια στο Facebook (www.facebook.com/ easyjet.volos), έχοντας φτάσει πια τα 4.500 likes, ωστόσο οι εγκέφαλοί της δεν έμειναν εκεί. Εχουν γράψει μια σειρά επιστολές στην εταιρεία απαριθμώντας τα οφέλη από τυχόν σύνδεση Βρετανίας και Βόλου. Μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες που ζουν στο Λονδίνο, σπουδάζουν ή εργάζονται, και θα επιθυμούσαν να μπορούν να επισκεφθούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και τον χειμώνα.
«Στο περιοδικό που βρίσκεις στα αεροπλάνα της easyJet αναφέρει το προσωπικό e-mail της CEO», λέει στην «Κ» ο κ. Wicks, που ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πήλιο εδώ και εννέα χρόνια, έχοντας δημιουργήσει έναν πρότυπο ξενώνα στον Πλατανιά. «Είπαμε, γιατί να μην της γράψουμε; Της απευθύναμε προσωπική πρόσκληση να έρθει εδώ, να δει από μόνη της πόσο γνήσιο ενδιαφέρον υπάρχει για την ιδέα». Κι όμως, η easyJet απάντησε ότι ενδιαφέρεται. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν έκλεισε το θέμα, ότι απλώς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να το σκεφτούν. Ομως είναι θετικό σημάδι».
Ευπρόσδεκτη κάθε εταιρεία
Ο λόγος που «επέλεξαν» την easyJet είναι ότι πρόκειται για μεγάλο και καταξιωμένο αερομεταφορέα με ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο. «Οποια άλλη εταιρεία θα επιθυμούσε να αρπάξει τη μεγάλη ευκαιρία θα ήταν φυσικά ευπρόσδεκτη», σημειώνει ο κ. Wicks. «Εδώ και τέσσερα χρόνια το αεροδρόμιο του Βόλου έχει εξελιχθεί στο πιο σύγχρονο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μάρτζος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Τσαγκαράδα. «Πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως του αρμόζει, ως εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη Θεσσαλία. Η πρωτοβουλία μας έχει φέρει το θέμα στο προσκήνιο κι έχει ανοίξει έναν χρήσιμο δημόσιο διάλογο για την καλύτερη διαχείρισή του, προς όφελος του επιβατικού κοινού, των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας». Οπως τονίζουν, αν οι επισκέπτες ταξιδεύουν εύκολα και οικονομικά από το αεροδρόμιό τους χωρίς την ταλαιπωρία και τα μεταφορικά έξοδα (διόδια, βενζίνες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία κ.λπ.), που απαιτούνται για να πετάξει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα χρήματα θα έρχονται και θα παραμένουν στον τόπο τους. Φυσικά, η προσπάθεια είναι ακομμάτιστη και πολιτικά αχρωμάτιστη. «Αντιπροσωπεύουμε τους επιχειρηματίες και το απλό επιβατικό κοινό, είμαστε πολίτες και όχι πολιτικοί».
Η ιδέα πάντως έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση τόσο από το επιβατικό κοινό στο Λονδίνο όσο και από τους τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες. Οπως λέει η κ. Φιλιπποπούλου, το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια υποστήριξης αυτής της προσπάθειας έρχονται ασταμάτητα και είναι ενθαρρυντικά. «Ολος ο κόσμος μάς στηρίζει, δεν θα βρείτε κάποιον που να το βλέπει αρνητικά. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι την έχουν αγκαλιάσει, αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα αλλάξει το τοπίο στο Πήλιο».
ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή