Φως στο τούνελ - υπό πολλές προϋποθέσεις - βλέπει το Τατόι. Το εγκαταλειμμένο πρώην βασιλικό κτήμα, που αποτελεί έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, παρά το γεγονός ότι κάθε Σαββατοκύριακο αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 3.000 άτομα, εξακολουθεί να μετρά θύματα, καθώς από τα 29 κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (σε σύνολο 40) ελάχιστα έχουν δεχθεί πρώτες βοήθειες και τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, στο έλεος του χρόνου και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Μια νέα μελέτη - ύστερα από ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Europa Nostra - υπόσχεται να μετατρέψει το Τατόι σε ενιαίο πολυθεματικό περιαστικό μητροπολιτικό πάρκο.
Τι σημαίνει αυτό; Τα 16.000 στρέμματα του πυρήνα του κτήματος - που έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος - από το σύνολο των 42.000 στρεμμάτων θα περιφραχθούν και θα είναι προσβάσιμα με εισιτήριο δύο ευρώ, ενώ η πρόσβαση στον υπόλοιπο χώρο, κατά κύριο λόγο δασική έκταση, θα είναι ελεύθερη.
Μέσα στον περιφραγμένο χώρο η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία τριών μουσείων: Ιστορίας στο κτίριο του παλιού ανακτόρου, Ιστορικών Οχημάτων και Αρχαιολογικό με ευρήματα από τον χώρο της Δεκέλειας, με ενιαίο εισιτήριο τεσσάρων ευρώ.
Το παλιό ξενοδοχείο Τατόιον θα ξανανοίξει ως μικρό μεν, υψηλών προδιαγραφών δε με 68 κλίνες, ενώ παρακείμενα κτίρια θα μεταμορφωθούν σε μικρό ξενώνα 16 κλινών και εστιατόριο, ενώ στο πρόγραμμα είναι να αποκτήσει και πάλι το κτήμα τον χαρακτήρα πρότυπης μονάδας πρωτογενούς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε το φημισμένο βούτυρο και κρασί της περιοχής να επιστρέψουν στην αγορά.
Το κόστος, σύμφωνα με τη μελέτη για την αποκατάσταση των 40 κτιρίων και τις παρεμβάσεις σε όλη την έκταση, εκτιμάται στα 95 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 74 εκατ. υπολογίζεται να εξευρεθούν από κοινοτικά κονδύλια και αν υπάρξει δυνατότητα από δημόσιες επενδύσεις, ενώ τα 21 εκατ. θα εξασφαλιστούν από επενδυτές στους οποίους θα παραχωρηθούν υποδομές προς εκμετάλλευση.
Το Τατόι θα διοικείται από τον Οργανισμό Τατοΐου με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο και ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο προσωπικοτήτων, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 180 νέες θέσεις εργασίας. Το κόστος λειτουργίας εκτιμάται στα 1,7 εκατ. ετησίως και οι επισκέπτες περί τις 300.000, υπολογισμοί που σύμφωνα με τους μελετητές είναι συντηρητικοί.
Οι σκόπελοι ωστόσο που έχει το συγκεκριμένο masterplan να αντιμετωπίσει είναι πολλοί. Πρώτα από όλα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές δυσκολίες, όπως οι τροποποιήσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπουν τον κατακερματισμό του κτήματος σε ζώνες. Δεύτερον, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι ασαφείς προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ ως προς τη διάθεση του Τατοΐου σε ξένους επενδυτές. Και βεβαίως να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Μαίρη Αδαμοπούλου
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5094114/sxedio-swthrias-kai-kerdoforias/