Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εκφράζουν τώρα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Στο στόχαστρό τους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκονται κυρίως οι μεγάλες υποδομές της χώρας, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που έχουν μεταβεί στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του 15ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Ελλάδα και πραγματοποιούν επαφές αυτές τις ημέρες με ξένους επενδυτές, αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από Αμερικανούς επενδυτές για τον διαγωνισμό των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο, αλλά και για τον ΟΤΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο εξέφρασε ενδιαφέρον για το 10% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ.
Ομόλογα, μετοχές
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν στελέχη του, είναι με τις επαφές αυτές να μεταλαμπαδεύσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, είτε του Δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα μας, είτε αμέσως ως επενδυτές, είτε εμμέσως, ως χρηματοδότες τρίτων επενδυτών.
Μέχρι σήμερα τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια π.χ. Third Point, The Baupost Group, Silchester International κ.ά., έχουν ενδιαφερθεί κυρίως για ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές. «Πρόκειται για funds που έχουν αποκομίσει υψηλά κέρδη από επενδύσεις τους στην Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ότι τώρα ενδιαφέρονται και για άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι υποδομές, οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, αλλά και η ακίνητη περιουσία. «Επίσης στόχος μας», προσθέτει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ κοντά στις συζητήσεις, «είναι να τους πείσουμε να χρηματοδοτήσουν ενδιαφερόμενους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα είναι οι ενδιαφερόμενοι για το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κ.ά.».
Στις επαφές της Νέας Υόρκης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Α. Ταπραντζής και ο επικεφαλής έργων του Ταμείου Κ. Φουλίδης. Στο πλαίσιο όμως του Φόρουμ, έχουν μεταβεί στη Νέα Υόρκη πλειάδα στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων, ελληνικών νομικών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων και των ελληνικών τραπεζών. Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, οι κ. Εμίρης και Ταπραντζής την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησαν κλειστή παρουσίαση σε τουλάχιστον 20 στελέχη αμερικανικών επενδυτικών κεφαλάιων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Εμίρης, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί αποκρατικοποιήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το Ταμείο έχει εισπράξει τα 2,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2013, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ολοκληρώσει 15 αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, IBC, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.), ενώ άλλες 14 βρίσκονται σε εξέλιξη (Τραινοσέ, Rosco, μαρίνα Πύλου, ΟΔΙΕ κ.ά.). Τέλος άλλες 12 αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε καθεστώς προετοιμασίας, όπως είναι εκείνες των ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ κ.ά.
Στις αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, είναι εκείνες των ΟΛΠ, ΟΛΘ και της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει αποστείλει τον σχετικό φάκελο στην ελληνική βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινοβουλευτικό σώμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται ν’ ακολουθήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μικρών λιμένων και μαρίνων, του ΔΑΑ και των ΕΛΠΕ. Η τελευταία αποκρατικοποίηση φαίνεται ότι αποσυνδέεται από εκείνη της ΔΕΠΑ και προχωρά ανεξάρτητα. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ πλέον αναμένεται να ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 μαζί μ’ εκείνη που αφορά τη δημοπράτηση του Ψηφιακού Μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Εμίρης κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς, όπως ανέφερε, σημαντικές μεταρρυθμίσεις ήδη συντελούνται στη χώρα, οι αποδόσεις παραμένουν ακόμη ελκυστικές, το εργατικό κόστος έχει μειωθεί ουσιαστικά, ενώ το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) δεν συνιστά πλέον ρίσκο.
Τέλος, μιλώντας χθες στο Bloomberg ο κ. Ταπραντζής, ανέφερε ότι το κλίμα των επενδύσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με έξι ή 12 μήνες πριν. «Πριν από έξι μήνες ή έναν χρόνο οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα ζητώντας "σουρεαλιστικές" αποδόσεις 30%». Το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε ακόμη ότι το Ταμείο δεν κινείται με τους ρυθμούς που απαιτούν οι συνθήκες κρίσης στην ελληνική οικονομία, αλλά «τελικά κινείται».
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή