Εντός των αμέσως επόμενων ημερών ξεκινά η αξιοποίηση και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.».
Η εταιρεία στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαχειριστεί ακίνητα της Αρχιεπισκοπής τα οποία θα εισφέρει σταδιακά, αρχής γενομένης με την έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας». Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα εισφερθεί στην εταιρεία το δικαίωμα εκμετάλλευσης και άλλων εκτάσεων, όπως τα 1.200 στρέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, τα οποία καλύπτουν την παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα, και τα 25.000 στρέμματα στην Πεντέλη.
Το εγχείρημα ξεκινάει με την υπογραφή κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας που -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου και βασίζεται σε νόμο που ψηφίσθηκε προ τριμήνου από τη Βουλή. Τα δύο υπουργεία ορίζουν από ένα μέλος στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων και διαχειριστών. Διευκρινίζεται πως η αξιοποίηση θα γίνει με μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι με εκχώρηση αυτής καθαυτής της γης.
Η όλη προσπάθεια αποτελεί πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και σκοπό έχει να στηρίξει τον προϋπολογισμό της Εκκλησίας που δαπανάται εξ ολοκλήρου σε προνοιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (π.χ. από μισθώματα ή τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας) έχουν συρρικνωθεί κατά 40% και πλέον, λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, από περίπου 18 εκατ. ετησίως διαμορφώθηκαν κάτω από 11 εκατ. Τα ποσά αυτά όπως και οι δωρεές και οι χορηγίες, που επιζητά η Εκκλησία, αθροίζονται και συμβάλλουν σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για δωρεάν συσσίτια, ορφανοτροφεία και γηροκομεία, που ανέρχονται συνολικά στα περίπου 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών όλων των ανά την επικράτεια μητροπόλεων.
Ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρεί με διαφανείς διαδικασίες να δημιουργήσει και έναν δεύτερο πυλώνα στήριξης του εκκλησιαστικού προνοιακού έργου αποδίδοντας μέσα από αυτόν έσοδα και στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας θα εισφέρεται στο κράτος, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι έτσι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον ιδιωτικό τομέα και τη φορολόγησή του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα αμιγώς φιλανθρωπικό ίδρυμα, υπογραμμίζουν κύκλοι με γνώση των προθέσεων της Αρχιεπισκοπής.
Ο εκσυγχρονισμός, που ξεκινά με την περιουσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εφόσον αποδειχτεί, όπως αναμένεται, επιτυχής, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοντέλο και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας άλλων 82 μητροπόλεων ανά τη χώρα που διαθέτουν επίσης σημαντικότατη ακίνητη περιουσία.
Ηδη η Αρχιεπισκοπή έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την καταγραφή της περιουσίας της, έργο το οποίο ανέλαβε η PricewaterhouseCoopers, ενώ το νομικό συμβουλευτικό έργο έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα. Η συμφωνία Δημοσίου-Εκκλησίας αίρει εμπόδια που είχαν δημιουργήσει σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως και το 2002 τα οποία ουσιαστικά είχαν μπλοκάρει κάθε χρήση γης για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, εξηγούν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Με τον νόμο 4146/2013 επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ που τίθενται σε ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα.
Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ
Πηγή: Η Καθημερινή