Ο ισπανικός δρυμός της Αλμοραΐμα, δίπλα σε προστατευόμενο δάσος του Κάδις της Ανδαλουσίας κοντά στο Γιβραλτάρ, είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές φελλού στην Ευρώπη.
Η λίμνη στην Αλμοραΐμα, την οποία η κατασκευάστρια εταιρεία φιλοδοξεί να εντάξει στο μεγαλεπήβολο έργο της.
Το ισπανικό κράτος, ιδιοκτήτης της έκτασης, σχεδιάζει να την πουλήσει έναντι 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας τον δρυμό ως ιδανική τοποθεσία για την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου, με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μικρό αεροδρόμιο, δύο γήπεδα γκολφ και ένα για πόλο.
Η πώληση προκάλεσε, όμως, τις έντονες αντιδράσεις τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που υπενθυμίζουν ότι τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια βρίσκονται πίσω από τη φούσκα της οικοδομής και αποτελούν ένα από τα κυριότερα αίτια των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Μετά τη διάρρηξη της φούσκας των κατασκευών το 2008, η χώρα γέμισε απούλητα διαμερίσματα, άδεια κέντρα εικαστικών τεχνών και άχρηστους αυτοκινητόδρομους.
«Δεν διδάχθηκαν τίποτε»
«Η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε το παραμικρό από τη φούσκα των κατασκευών. Στόχος της παραμένει η προώθηση κερδοσκοπικών μεσιτικών συμφωνιών», λέει ο Αλεχάντρο Σάντσες Πέρες, ένας από τους ιδρυτές του περιβαλλοντικού κόμματος «Equo». Παρότι ουδείς έκανε λόγο για κρούσματα διαφθοράς στην προτεινόμενη πώληση της Αλμοραΐμα, η περιβαλλοντική αξία της τοποθεσίας και η αμετακίνητη εμμονή των μεσιτών να την «αναπτύξουν», έχουν προκαλέσει τη συσπείρωση οικολόγων και τοπικών οργανώσεων κατά του έργου.
Με τις θέσεις των περιβαλλοντολόγων συμφωνεί και η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, της μεγαλύτερης από τις περιοχές της Ισπανίας. Η τοπική κυβέρνηση –που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα– έπεισε πρόσφατα δικαστήριο του Κάδις να ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά των έργων, επεκτείνοντας τον χαρακτηρισμό του εθνικού δρυμού στο σύνολο της έκτασης. Η Μαδρίτη έχει εφεσιβάλει κατά της πρωτόδικης απόφασης.
«Η σοσιαλιστική αντίθεση στο σχέδιο ανάπτυξης της Αλμοραΐμα δεν είναι παρά ένα πολιτικό τέχνασμα. Ενα παιχνίδι, που οφείλει να παίζει η εκάστοτε αντιπολίτευση. Οταν οι Σοσιαλιστές κατείχαν την εξουσία, προώθησαν ορισμένα από τα πιο παρανοϊκά και σπάταλα έργα», λέει ο κ. Σάντσες Πέρες. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο συνιδρυτής του Equo μνημονεύει το γιγάντιο ημιτελές συγκρότημα «Αλγαρομπίκο», που δημιουργήθηκε σε παρθένα παραλία της Αλμερίας, στα παράλια της Μεσογείου, βόρεια της Ανδαλουσίας. Το ημιτελές Αλγαρομπίκο απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας το 2012, το οποίο χαρακτήρισε παράνομη τη χωροθέτηση του τσιμεντένιου γίγαντα στην πάλαι ποτέ ερημική παραλία.
Η τοπική κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα, στην Κεντρική Ισπανία, υποχρεώθηκε πέρσι από το Ανώτατο Δικαστήριο να κατεδαφίσει μεγάλο, νεόκτιστο θέρετρο στο νησάκι της λίμνης Βαλδεκάνιας, την οποία η ανώτατη δικαστική αρχή χαρακτήρισε προστατευόμενη περιοχή. Η τοπική κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα κατέθεσε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι τα 34 εκατομμύρια ευρώ, που θα στοιχίσει η κατεδάφιση, θα αξιοποιούνταν καλύτερα σε έργα υποδομής και προστασίας των απειλούμενων ειδών.
Η άνεργη εδώ και έξι χρόνια Κριστίνα Καστίγια, που ζει κοντά στο προτεινόμενο θέρετρο της Αλμοραΐμα στην Ανδαλουσία, δηλώνει ότι δεν έχει προσδοκίες απασχόλησης. Ακόμη κι αν χτιστεί πολυτελές θέρετρο στο δάσος, λέει η κ. Καστίγια, «όλες οι θέσεις εργασίας θα πάνε σε ανθρώπους που δεν ζουν στην περιοχή μας και καμία δεν θα καταλήξει σε μας».
Απαλλοτριώθηκε το 1983
Για την ώρα, η Αλμοραΐμα παραμένει παρθένα, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τις κοντινές Μαρμπέγια και τους άλλους τσιμεντένιους προορισμούς της Κόστα ντελ Σολ, μία μόλις ώρα με το αυτοκίνητο από τον δρυμό. Η έκταση απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1983, μετά την πτώχευση του οικοδομικού ομίλου Rumasa.
Του RAPHAEL MINDER THE NEW YORK TIMES
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ