«Μπλόκο» στη δρομολογούμενη επένδυση ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έβαλε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνομο το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του κέντρου Academy Gardens, που προωθούσε η εταιρεία Artume. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το προβλεπόμενο ύψος της κατασκευής δεν είναι το προβλεπόμενο για την περιοχή. Στην εν λόγω γνωμάτευση προχώρησε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, στο οποίο είχε κατατεθεί για επεξεργασία το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τροποποιούνταν οι όροι δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα συμφερόντων της εταιρείας. Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα κρίθηκε παράνομο σε ό,τι αφορά το προβλεπόμενο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων (24 μέτρα), ενώ νόμιμο κρίθηκε το σκέλος που αφορά τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης (2,1) και τους λοιπούς όρους δόμησης.
Η επένδυση αφορά έκταση που προσεγγίζει τα 20 στρέμματα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, την οποία απέκτησε η εταιρεία Artume το 2007. Πρόκειται για τμήμα της έκτασης στην οποία, στο παρελθόν, στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Το τίμημα είχε ανέλθει σε 37 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο της προωθούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., που θα φέρει την επωνυμία Academy Gardens και θα φέρει πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εν γένει χαμηλή περιβαλλοντική του επιβάρυνση. Η Artume είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήθηκε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το επενδυτικό fund MGPA της Macquarie Group, η οποία έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Blackrock.
Σημειωτέον ότι στην επένδυση αντιδρούν και κάτοικοι της περιοχής, με βασικό τους επιχείρημα ότι αυτή γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, κάτι το οποίο απορρίπτει η διοίκηση της Artume, αναφέροντας ότι το προς ανάπτυξη οικόπεδο απέχει τουλάχιστον 1,5 χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία επιχειρεί την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών. Πριν από λίγους μήνες είχε υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, η οποία καθόριζε την αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή. Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση τροποποιούσε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αθηνών, μετατρέποντας την περιοχή από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, μια διαδικασία στην οποία συμμετείχε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, όπως επίσης και ο Δήμος Αθηναίων.
Κατά το παρελθόν, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει καταβάλει φόρους άνω των 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους κατοχής του ακινήτου και 4 εκατ. ευρώ αφορούν στον φόρο μεταβίβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά σε ΦΠΑ. Επίσης, σημείωνε ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί πηγή προβληματισμού για την εταιρεία, δεδομένης της αντοχής που έχουν επιδείξει τα εμπορικά κέντρα στην πτώση της κατανάλωσης, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
http://www.kathimerini.gr/803249/article/oikonomia/epixeirhseis/freno-apo-to-ste-sthn-kataskeyh-emporikoy-kentroy-sthn-akadhmia-platwnos