23.02.2015
Κτηματολόγιο: Στον αέρα πάνω από 500.000 σπίτια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να χάσουν τον ύπνο τους μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει ήδη να αποστέλλει ειδοποιητήρια με τα οποία τους γνωστοποιεί ότι διεκδικεί τα σπίτια τους!

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε – ακόμη και 100 χρόνια πριν – ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας. Πρόκειται όμως και για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, κτίσθηκαν νόμιμα, πλην όμως έχουν χάσει μόνο τον δασικό και όχι τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, έχουν σταλεί γύρω στα 19.000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Γαλάτσι, στην Αγ. Βαρβάρα, στη Νέα Ιωνία, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι και στο Χαϊδάρι.

Αν και το ζήτημα που έχει προκύψει μπορούσε πριν ακόμη ανακύψει να διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έχουν ζητήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγωνία και την ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, ενώ δημιουργείται πρόβλημα – από τις ενστάσεις που υποβάλλονται – στη διαδικασία κτηματογράφησης. Ομως και η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση συναντά σοβαρές δυσκολίες, αφού όποιος την κάνει κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία, καθώς κατά μία ισχυρή ερμηνεία θα απεμπολούσε δικαιώματα του Δημοσίου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει ξεκάθαρα το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από το τι είναι δημόσια περιουσία και τι όχι, αφού το κράτος φαίνεται ότι δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι του ανήκει.

Τι άλλαξε. Πώς προέκυψε τώρα το θέμα; Οπως εξηγούν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, οι προαναφερθείσες περιοχές κάποτε ήταν δασικές. Με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα αλλά διατήρησαν τον δημόσιο.

Το Δημόσιο, έως το καλοκαίρι του 2013, δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει τα ακίνητά του. Πλέον είναι, με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ, σε πολλούς δήμους η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα με τις εντάσεις.

Από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών – κατηγορούν τις Διευθύνσεις Δασών ότι έστειλαν στις κτηματικές υπηρεσίες με απλά διαβιβαστικά έγγραφα, χωρίς φακέλους και χωρίς ιστορικό, τα πρώην δασικά πολύγωνα (σ.σ.: σε αυτά περιλαμβάνονται εκατοντάδες γεωτεμάχια σε καθένα από τα οποία μπορεί να υφίστανται πολλά εμπράγματα δικαιώματα) ζητώντας τους να δηλώσουν αυτές τις εκτάσεις στο Κτηματολόγιο και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Σχετικές εικόνες

  • Κτηματολόγιο: Στον αέρα πάνω από 500.000 σπίτια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook