Αδεια για τη μετατροπή του Μεγάρου Καλλιμασιώτη σε ξενοδοχείο έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή και στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στεγάζει φίρμες υφασμάτων, με ιδιοκτήτη τα τελευταία 40 χρόνια την οικογένεια Χυτήρογλου. Πρόκειται για το δεύτερο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως, μετά το παλαιό υπουργείο Παιδείας, που επιτράπηκε κατά παρέκκλιση να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Οι διαθέσιμες πηγές σχετικά με την ιστορία του κτιρίου είναι λίγες. Σύμφωνα με το portal «Η Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας, οικοδομήθηκε το έτος 1925, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Σύμφωνα με την έκθεση του μηχανικού, που υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, το κτίριο ήταν αρχικά γερμανικών συμφερόντων και «μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εδόθη στο ελληνικό κράτος ως πολεμική αποζημίωση, το δε ελληνικό κράτος το μεταβίβασε σε ιδιώτες».
Από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα, το κτίριο στεγάζει φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου. «Η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. ξεκίνησε να αγοράζει τμηματικά το εν λόγω ακίνητο από το 1975, όπου έως τότε είχε από το τρίτο υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο καταστήματα εμπορικής χρήσης και ο τρίτος και τέταρτος όροφος λειτουργούσε ως βιοτεχνικός χώρος και καταστήματα», αναφέρει η έκθεση του μηχανικού. «Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως εμπορικό κατάστημα της εταιρείας». Τη δεκαετία του ’70, το κτίριο ενισχύθηκε εξωτερικά με σιδερένιες δοκούς, πίσω από τις οποίες κρύβεται ένας υπέροχος διάκοσμος.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία Χυτήρογλου Α.Ε. κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας άδεια για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου. Η πλευρά αυτή της οδού Μητροπόλεως βρίσκεται μέσα στα όρια του διατάγματος για την προστασία της Πλάκας, σε ζώνη όπου απαγορεύονται τα ξενοδοχεία. Με τροπολογία που θέσπισε πέρυσι το υπουργείο Περιβάλλοντος (Ν. 4280/14), επετράπη η χρήση ξενοδοχείου στη συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί για το παλαιό υπουργείο Παιδείας, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (βλ. «Κ» 25/9/14). Η «Κ» επικοινώνησε με την οικογένεια Χυτήρογλου, που διευκρίνισε ότι επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανακαίνιση μόνο το ομώνυμο κατάστημα και πως η μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
http://www.kathimerini.gr/804372/article/epikairothta/ellada/adeia-sto-ktirio-xythrogloy-gia-na-metatrapei-se-3enodoxeio