Αναβολή για τις 7 Νοεμβρίου πήρε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), για την αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η αίτηση, η οποία έχει κατατεθεί από τις αρχές του 2014, υπογράφεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους Δήμους Λειψών και Κιμώλου, καθώς και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ).
Με την αίτηση ακύρωσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Δήμοι και ο ΔΣΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για την τροποποίηση της προηγούμενης ΚΥΑ, η οποία είχε διάρκεια ισχύος πέντε χρόνια από το 2009, ως προς τις τουριστικές επενδύσεις που προωθεί το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό, όπως οι οργανωμένοι υποδοχείς και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αλλά και η ένταξη σε αυτό ακόμη και μικρών ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων, καθώς και προστατευόμενων περιοχών Natura.
Θεσμική παρέμβαση στην Ολομέλεια υπέρ της διατήρησης της ΚΥΑ θα κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παρότι δεν συμμετείχε στις διαδικασίες διαμόρφωσης και στη διαβούλευση που ακολούθησε, πριν την υπογραφή της.
Βασικό επιχείρημα του Συνδέσμου είναι η ανάγκη οργανωμένης δόμησης και εξάλειψης της εκτός σχεδίου δόμησης, με στόχο και την καλύτερη αξιοποίηση του περιβάλλοντος. «Εχουμε Χωροταξικό πλαίσιο όπου γίνεται πρόβλεψη κάποιων χρήσεων. Σκοπός είναι η αποφυγή ανάμιξης αντικρουόμενων χρήσεων», όπως π.χ. μια βιοτεχνία δίπλα σε τουριστική υποδομή, σημειώνει ο υπεύθυνος της Επιτροπής Χωροταξίας του και αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΚΥΑ «διασφαλίζει ότι ο επίδοξος επενδυτής θα γνωρίζει τι είδους επένδυση προβλέπεται για μια συγκεκριμένη έκταση».
Παράλληλα με την παρουσίαση των θέσεών του, ο ΣΕΤΕ προτίθεται να προβάλλει και πιο εξειδικευμένες προτάσεις εμπλουτισμού της ΚΥΑ. Κύκλοι του Συνδέσμου εξάλλου, επισημαίνουν ότι ο ΣΕΤΕ τρέφει εκτίμηση και σεβασμό στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αν και όπως σημειώνεται «δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος» στο παρελθόν. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν επίσης ότι και για τις δύο πλευρές «κοινός τόπος είναι η ευφορία», επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το περιβάλλον στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.
Πουτέτση Χριστίνα
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=640082