10.05.2014
Νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούν τα δασαρχεία

Κι όμως, κάτι δείχνει να κινείται στο θέμα της οργάνωσης των δασαρχείων. Μετά την έρευνα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που έφερε στο φως πλήθος προβλημάτων, αρκετές από τις 103 δασικές υπηρεσίες της χώρας έκαναν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, ξεκίνησαν οργανωμένο πρόγραμμα ελέγχων, ενώ συνοδεύουν τις πράξεις χαρακτηρισμού με συντεταγμένες, κάτι που όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο... δεν ήταν.

Η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (την οποία έφερε στο φως η «Κ» στις 23 Φεβρουαρίου) ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των 103 δασικών υπηρεσιών της χώρας. Οι επιθεωρητές επεσήμαναν πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των δασικών αρχών, ανάμεσα στα οποία είναι:
- Μόλις το ένα τρίτο (35,9%) των δασαρχείων επιτηρεί επαρκώς την περιοχή ευθύνης τους.
- Οκτώ στα δέκα δασαρχεία δεν εξυπηρετούν όλους τους πολίτες στις οριζόμενες από τον νόμο προθεσμίες.
- Το 96,1% των δασαρχείων δεν προβαίνει στην κατάρτιση προγράμματος διενέργειας επιτόπιων ελέγχων για τους δασοφύλακες.
- Ιστοσελίδα σε λειτουργία διέθετε μόνο το Δασαρχείο Καβάλας.

Σειρά προτάσεων

Στην έκθεση, που κοινοποιήθηκε στις δασικές υπηρεσίες, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κατέληγαν σε μια σειρά από προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, περίπου το 50% των ελεγχόμενων υπηρεσιών έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις υποδείξεις του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα:

- Εχουν εκδώσει πράξεις ανάθεσης περιοχής ευθύνης για το δασικό προσωπικό (δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες).

- Εκδίδουν πρόγραμμα επιτόπιων ελέγχων για τους δασοφύλακες, προκειμένου να επιτηρείται η περιοχή ευθύνης κάθε δασαρχείου και οι δασάρχες να ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση. (Εως τώρα επιτόπιοι έλεγχοι γίνονταν μόνο κατόπιν καταγγελιών και με προφορική εντολή του δασάρχη.)

- Κατά την υλοποίηση των ετήσιων προγραμμάτων δασοπροστασίας, σε περιπόλους, εντός του πρωινού ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, συμμετέχουν μόνο δασοφύλακες. (Εως τώρα συμμετείχαν και δασολόγοι και δασοπόνοι και στις υπηρεσίες αυξάνονταν οι εκκρεμότητες.)

- Οι δασάρχες ενημερώνουν το προσωπικό για την υποχρέωση τήρησης της σειράς προτεραιότητας κατά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, από την οποία μπορούν να παρεκκλίνουν μόνο κατόπιν σχετικής αιτιολογίας. (Εως τώρα το 85% των δασαρχείων δεν τηρούσε τη σειρά προτεραιότητας.)

- Οι πράξεις χαρακτηρισμού συνοδεύονται από πίνακα συντεταγμένων ώστε να εντοπίζονται σε ψηφιακά υπόβαθρα χαρτών οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν. Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Δασών των νομών ψηφιοποιούν τις δασικές εκτάσεις της περιοχής ευθύνης τους, οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. (Εως τώρα γινόταν μόνο κατόπιν προτάσεων του επιθεωρητών, σε συνέχεια σχετικών εκθέσεων.)

-  Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία ιστοσελίδων σε κάθε δασαρχείο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

- Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής του εξοπλισμού των δασαρχείων (οχήματα, δίτροχα και τετράτροχα, GPS, υπολογιστές κ.ά.) ώστε να υπάρξει ανακατανομή. Εως τώρα άλλα δασαρχεία είχαν 12 ή και 15 οχήματα και άλλα μόλις ένα.

«Παγωμένοι» οι δασικοί χάρτες

Αυτό που θα αλλάξει πραγματικά τη λειτουργία των δασαρχείων και θα τους επιτρέψει να ασκήσουν ουσιαστικά τον ρόλο τους στη φρούρηση και προστασία των δασικών εκτάσεων είναι βέβαια η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Ομως, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, όλοι οι διαγωνισμοί έχουν «παγώσει». Μέσα στο 2014 δεν έχει αναρτηθεί ή κυρωθεί ούτε ένας χάρτης.

Οπως αποδεικνύεται, στόχος του υπουργείου είναι να δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να τροποποιηθεί κατά το δοκούν η δασική νομοθεσία: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που προστατεύονταν από τη δασική νομοθεσία (και επομένως το Δημόσιο) «ενεγράφησαν» ως βοσκότοποι για να διεκδικήσει η χώρα επιδοτήσεις για την κτηνοτροφία. Αναλόγως, η Task Force πιέζει για την εξεύρεση φόρμουλας ώστε να υπάρξουν νομιμοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών σε δάση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μαζί με τους δασικούς χάρτες «αγνοείται» και η δεύτερη φάση του μεγάλου διαγωνισμού, για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Οι οικονομικές προσφορές είχε προγραμματιστεί να ανοιχθούν τη Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο το άνοιγμα των φακέλων αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ενώ η εταιρεία δεν έχει ακόμα εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Νέο τρόπο λειτουργίας υιοθετούν τα δασαρχεία
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook