Τους νέους μετόχους στο επενδυτικό σχήμα της Lamda Development που θ’ αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού, αναμένει πλέον η αγορά και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στελέχη της Lamda κάνουν λόγο για αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Ολοι ωστόσο βλέπουν πίσω από το πρότζεκτ του Ελληνικού, τόσο την καναδέζικη Fairfax, όσο και επενδυτικές εταιρείες του ομίλου Λάτση με έδρα τη Γενεύη.
Σήμερα τα μερίδια στο επενδυτικό σχήμα που ανέλαβε το Ελληνικό είναι μοιρασμένα στα τρία, με τη Lamda Development να κατέχει τη «χρυσή» μετοχή. Ωστόσο, τα μερίδια είναι σίγουρο ότι θα μεταβληθούν, καθώς τώρα που έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό, αναμένεται να ξεκινήσουν και νέες συζητήσεις διεύρυνσης του σχήματος που θ’ αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development θα προσεγγίσει και τους άλλους ενδιαφερόμενους για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, οι οποίοι αποσύρθηκαν και δεν υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London & Regional Properties. Σύμφωνα με στελέχη της Lamda Development, χώρος στην ανάπτυξη του πρότζεκτ-μαμούθ για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα υπάρχει και μάλιστα μεγάλος. Σε ό,τι αφορά τους ώριμους για συμμετοχή στο εγχείρημα, η αγορά εικάζει ως δεδομένη τη συμμετοχή της επενδυτικής εταιρείας του Πρεμ Γουάτσα. Η εταιρεία του Fairfax ήδη έχει επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα, αποκτώντας κυρίαρχη συμμετοχή στη Eurobank Properties αλλά και μειοψηφικά μερίδια σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος Μυτιληναίος και η Jumbo. Η καναδέζικη εταιρεία, εμμέσως ήδη έχει στηρίξει την πρώτη μεγάλη αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω της αποκρατικοποίησης των 28 κτιρίων του Δημοσίου. Επίσης είναι γνωστές οι στενές επαφές της με τον όμιλο Λάτση.
Αύριο Δευτέρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται η ανακήρυξη της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει είναι η διατύπωση γνώμης για το εύλογο του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η εταιρεία για το 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Ωστόσο, όλοι εκτιμούν ότι η Happold Consulting θα δώσει το «πράσινο φως» δεδομένου ότι το προσφερόμενο τίμημα κινείται περίπου 5% πάνω από την αποτίμηση που ήδη έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία και η οποία ανέρχεται κοντά στα 880 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης επένδυσης με τα χαρακτηριστικά που προωθείται σήμερα, φέρει την υπογραφή του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου. Επί της διοικήσεώς του διαμορφώθηκαν οι βασικοί όροι της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, παρόλο που μεσολάβησαν αρκετές μεταβολές στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου σύμβασης για την πώληση του 100% της Ελληνικόν Α.Ε.
Πάντως, παρά τη δρομολόγηση της επένδυσης στο Ελληνικό, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν, προτού ξεκινήσει η αξιοποίηση του ακινήτου. Στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και της Lamda Development εκτιμούν ότι η πρώτη μπουλντόζα δεν θα μπει στο Ελληνικό πριν μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δεσμευτεί στους υποψήφιους επενδυτές, ότι ο μέγιστος χρόνος για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων από την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή μέχρι την υπογραφή της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. είναι δύο χρόνια. Σε περίπτωση που το χρονικό όριο αυτό παρέλθει, ο προτιμητέος επενδυτής δύναται να καταγγείλει τη συμφωνία.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής